Piet Heijstek

Piet Heijstek

HvH0008

Bewoner Piet Heijstek zet zich graag in om het duingebied van Hoek van Holland rustig en schoon te houden.

Piet Heijstek zet zich graag in om het duingebied van Hoek van Holland schoon en netjes te houden. Hoewel hij er met plezier woont, is het ons-kent-ons gevoel er langzaam aan het verdwijnen. “De Hoek verandert langzaam in een forensendorp van Rotterdam.” 

Geen afwerkplek 
Aan de doodlopende weg waar Piet woont heeft hij een bord geplaatst: ‘Na de seks rommel meenemen’. Sommige heren gebruikten het straatje als afwerkplek en laten de bijkomende rotzooi vervolgens liggen. “Dat stuitte me tegen de borst. Vandaar dat bord.” Piet wil het duingebied graag rustig en schoonhouden. Soms maant hij daarom bezoekers tot stilte, of vertelt hij mensen dat ze niet in het stiltegebied mogen komen. De nieuwe metrolijn draagt gelukkig bij aan een rustiger woonomgeving voor Piet. “De straat is nu alleen nog voor bestemmingsverkeer. Dat houdt veel ongewenste bezoekers tegen.” 

Einzelgänger 
Samen met Gerrit van Veldhoven richtte Piet in 1982 in Hoek van Holland Redding- en Veerdienstmuseum Jan Lels op, waar hij 35 jaar lang actief was als vrijwilliger, rondleider en manusje-van-alles. Het museum in inmiddels gesloten en overgenomen door beeldend kunstenaar Helma Vlemmings en haar partner Ard Bezemer. “In hun ruimte iCOON is nu moderne kunst te zien, en niet nog meer militaire objecten. Zulke plekken hebben we hier genoeg.” In De Hoek woont Piet al bijna zijn hele leven in hetzelfde huis. “Ik werkte als onderwijzer op een basisschool en ons huis stond in een leuke en gezellige buurt. Iedereen kende elkaar. Nu worden er veel woningzoekenden vanuit Rotterdam in de wijk geplaatst. Door de bouw van nieuwe wijken is het oubollige en gezellige gevoel in het dorp verdwenen”, zegt hij. “Het ons-kent-ons gevoel is weg. Ik ben een einzelgänger geworden. Wij komen niet veel meer in het centrum. Mijn plek is nu in en om mijn huis.”  

Meer aandacht voor De Hoek 
Het wordt steeds meer zichtbaar dat Hoek van Holland een stadsdeel is van Rotterdam. “Dat is niet erg”, zegt Piet. Hij groeit erin mee. “Maar als ik nu in Rotterdam loop, hoor ik alleen maar buitenlandse talen. Dan vraag ik me af of dit mijn land nog wel is.” De nieuwe metroverbinding, vlakbij zijn huis, zal voor veel positieve veranderingen zorgen voor het dorp, denkt Piet. “Het gebied moet wel meer ontwikkeld worden. Er liggen hier stukken grond die Rotterdam goed kan gebruiken voor woningbouw.” Meer en betere voorzieningen kunnen ervoor zorgen dat De Hoek straks in alle seizoenen een gezellig badplaats wordt. Toch denkt Piet dat de kleinschaligheid altijd zal blijven. “Het wordt hier geen Scheveningen. Ook mag het duingebied nooit bebouwd worden. Dat valt onder beheer van het Zuid-Hollands Landschap.” In de toekomst zal De Hoek steeds meer een forensendorp van Rotterdam worden, denkt Piet. “Maar de gemeente heeft te weinig oog voor voorzieningen die hier nodig zijn. De prioriteiten liggen helaas altijd in Rotterdam.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieStrand en duin Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.