Piet de Man

Piet de Man

KV0001

Piet de Man zet zich in voor de flatbewoners in de Wapitistraat

De onofficiële burgemeester van Kralingseveer, Piet de Man, zit er stralend bij. Hij is inmiddels 80 jaar. “Maar ik voel me 60. Ik heb lang in de haven gewerkt en om dan in een keer stil te zitten, dat zit niet in mijn aard.” Hij heeft verschillende rollen gehad in talloze verenigingen en organisaties in Kralingseveer. Onder andere als voorzitter van Stichting Wijkorgaan Kralingse Veer (SWO), dat inmiddels niet meer bestaat. Als er iets geregeld moet worden dan gaat Piet erop af. “Heb respect voor de mens tegenover je, vraag hoe het gaat met iemand en daarna komt pas jouw verhaal.” Zo heeft hij van alles voor elkaar gekregen, van nieuwe parkeerplaatsen tot extra speelruimte voor kinderen. 

Ons kent ons 
Piet is geboren en getogen in de wijk en heeft onder meer als assistent lichtwachter in de Rotterdamse haven gewerkt. De kinderen zijn het huis uit. Hij woont nu samen met zijn vrouw in Kralingsveer en voelt zich hier thuis. Ons kent ons en dat bevalt Piet prima. “Je weet precies waarvoor je bij wie moet zijn. Het is ook een hele fijne plek voor kinderen. We hebben hier een grote speeltuin en nog drie andere speelplekken, dat is uniek voor een relatief kleine wijk.” 

Actief blijven is veel beter 
Piet woont in de flat aan de Wapitistraat en zet zich in voor de bewoners in het gebouw. Vanuit bijvoorbeeld het budget van Opzoomer Mee wordt de straat schoongehouden. Er is een sociaal potje voor belangrijke gebeurtenissen, verjaardagen en ziekenhuisbezoek. Piet zorgt dan voor een kaart die iedereen ondertekent. Dan is er nog de nieuwjaarsborrel én drie keer per jaar een gezellige middag met koffie, een gebakje en een glaasje. Ieder jaar gaat Piet bij alle bewoners langs, 34 appartementen, om het potje weer aan te vullen. Hij is ervan overtuigd dat je mensen moet blijven betrekken. “Ze komen de deur niet meer uit, maar hebben wel behoefte aan een praatje met elkaar. Anders gaan ze in de spiegel tegen zichzelf zitten praten. Af en toe moet je ze bij hun nekvel grijpen en naar buiten donderen zeg ik altijd maar. Actief blijven is veel beter.” Bewoners weten Piet ook te vinden als het even wat minder gaat. Ze komen bijvoorbeeld om advies vragen: “Mensen komen vaak zelf met de antwoorden als je met ze praat.” 

De toekomst brengt allerlei kansen en uitdagingen. Er zijn veel ‘eensteenshuizen’ en Piet voorziet financiële problemen met de gestegen energieprijzen. Ook de verzakking in de wijk is een probleem. Er leek even een opening te zijn onder voormalig wethouder Lucas Bolsius. “We hadden een heel plan uitgedacht, met het opkopen van woningen, slopen en opnieuw bouwen. Overleg met de woningbouwvereniging was er ook al. Maar opeens bleek dat andere wijken in Rotterdam voorrang hadden en vanuit de gemeente werd alles stopgezet. Dat is een gemiste kans, toen was het nog betaalbaar om mensen uit te kopen. Met de prijzen van nu gaat dat niet meer lukken.”  

We zijn een dorp 
De wijk is aan het veranderen qua samenstelling. Kralingseveer kent 36 nationaliteiten op 1700 inwoners. Nieuwkomers in de wijk moeten soms wennen. Piet: “Ze hebben tijd nodig om te beseffen dat het hier anders gaat. Mensen spreken elkaar hier gewoon aan. Dit is geen stad, we zijn een dorp. De kinderen van deze nieuwe wijkbewoners gaan naar de speeltuin en komen zo in aanraking met de oorspronkelijke Kralingseveerders. Op die manier groeit dat naar elkaar. Capelle aan den IJssel wilde ons ooit inlijven, maar daar hebben de bewoners zich met hand en tand tegen verzet. De kracht van Kralingseveer is het wij-gevoel. We doen het met z’n allen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieWapitistraat, Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.