Paula Zwitser

Paula Zwitser

M4H0012

Paula Zwitser werkt vanuit M4H aan diverse projecten in Rotterdam op het gebied van duurzaamheid en groen in de stad.

Paula Zwitser werkt vanuit M4H aan diverse projecten in Rotterdam op het gebied van duurzaamheid en groen in de stad. Paula: “Ik zie mezelf als een sociaal-activistisch ondernemer. Dat is voor mij een manier om impact te maken.” 

Groen en toekomstbestendig 
Na het succesvolle project BroodNodig dat inmiddels gemeentebeleid is geworden richtte Paula in 2019 het platform Met De Stad op. De zelfstandigen in dit platform starten zelf projecten op, maar dragen ook bij aan allerlei projecten die de stad mooier, groener, duurzamer of veerkrachtiger maken. “We waren eigenlijk pioniers in het wijkgericht werken”, zegt Paula. “Van ‘onderop’ werken is vaak niet standaard. Als ik ergens aan het werk ga dan begin ik met het leren kennen van de wijk. Door op zoek te gaan naar sleutelfiguren en de sociale netwerken op bijvoorbeeld scholen, in speeltuinen of moskeeën. En daar te vragen wat de wensen zijn.” Uiteindelijk werkt Paula toe naar groenere en toekomstbestendige wijken. “Wij kijken naar manieren hoe we de wensen uit de wijk kunnen realiseren en welke samenwerkingen we daarvoor nodig hebben.”  

Kennis en expertise komen samen 
Samenwerking tussen verschillende partijen is volgens Paula onmisbaar in het realiseren van projecten voor en door bewoners en wijkorganisaties. “We doen het samen. Mijn functie is een brug. Ik zit bijvoorbeeld wekelijks met ambtenaren van de gemeente om tafel en kan zaken van bewoners doorgeven. Als zij bijvoorbeeld vragen om meer speelplekken, en de gemeente is bezig met het vergroenen van een wijk, dan proberen we dat aan elkaar te koppelen en een groene speelplek te realiseren.” De gemeente is een essentiële schakel in het netwerk. “Ik vertrouw heel erg op de kennis en expertise in de wijken. Je hebt écht zowel de expertise in de wijken als die van de gemeente nodig. Als die samenkomen gebeuren er mooie dingen.” 

Inclusieve aanpak 
Paula is actief voor verschillende organisaties in de stad. Voor het Rotterdams Weerwoord werkt ze als coördinator aan het klimaatadaptiever maken van de stad door vergroening en wateropvang in verschillende wijken. “Onze aanpak is zo inclusief mogelijk, we willen klimaatongelijkheid tegengaan. Met de ervaring opgedaan in al die wijken komen we tot een strategie voor een wijkaanpak in de hele stad. Belangrijk is dat wijkbewoners en -organisaties daarin een grote stem krijgen. We werken met coördinatoren uit de wijk die daar langdurig aan de slag gaan. Je bouwt echt aan een blijvend groen netwerk en dan is het belangrijk dat mensen in de buurt weten bij wie ze terecht kunnen. Uiteindelijk is het de wens dat alle wijken in Rotterdam zo’n groen netwerk hebben.” 

Werkgelegenheid in eigen wijk 
Daarnaast werkt Paula voor de Afrikaanderwijk Coöperatie (Wijkcollectie Hillesluis nr. HS0005), “een wijkbedrijf waar werk uit de wijk wordt uitgevoerd door wijkbewoners. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van afval op de markt, bedrijfsschoonmaak en catering. In een wijkcoöperatie ligt een kans tot zelforganisatie en dit geeft de wijk een stem. In Bospolder-Tussendijken en Spangen onderzoeken we momenteel of we een coöperatie kunnen opstarten en ook in Mathenesse is dit een mogelijke wens.” Een coöperatie biedt de mogelijkheid om bewoners te kunnen betalen om het werk in hún wijk te doen. “We gaan op zoek naar opdrachten in de buurt, zodat wijkbewoners minimaal drie dagen per week in de circulaire economie in hun eigen wijk kunnen werken.” 

Tuinen van de Wijk 
Stadsbreed werkt Paula aan het concept Tuinen van de Wijk. “De Tuin van de Wijk in de Afrikaanderwijk is inmiddels aangelegd. Elke wijk verdient naast een Huis van de Wijk ook een Tuin van de Wijk. Daar wordt aan zelfbeheer gedaan in een samenwerking tussen de gemeente, bewoners en wijkorganisaties. Want samen bezig zijn in het groen is goed voor de gezondheid van bewoners én de stad.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieKeilestraat 9f, 3029 BP Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://metdestad.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.