Özge Arslan

Özge Arslan

HvH0015

In Hoek van Holland zet de dertienjarig Özge Arslan zich in voor andere kinderen.

De dertienjarige Özge Arslan woont samen met haar ouders en broertjes nu zes jaar in Hoek van Holland. Haar ouders zijn Turks, maar Özge werd geboren in Oostenrijk. In De Hoek zet Özge zich in voor andere kinderen. 

Blij met een groot huis 
“Toen ik hier kwam wonen kreeg ik voor het eerst een eigen slaapkamer”, vertelt Özge. “Daar was ik erg blij mee, want toen we in Den Haag woonden moest ik mijn kamer delen met mijn broertjes.” In het begin vond Özge het vooral leuk om in de grote tuin achter het huis te spelen. Maar na een jaar kon dat niet meer. “Sommige buren vonden het niet prettig dat er kinderen speelden in de tuin. Waarom snap ik niet helemaal. Ook de trampoline mocht niet meer.” Dat vindt ze jammer, want daar was ze juist zo blij mee. “Ik hoop dat het nog gaat veranderen, want het is toch onze tuin.” 

Meer begrip voor spelende kinderen 
Ook de speeltuin vlak bij haar huis blijft vaak ongebruikt, omdat de buren er last van hebben. “Dat is zonde, want veel kinderen willen juist graag buitenspelen. Maar dat gaat nu niet.” De speeltuin is volgens haar nu maar een stille bedoening. “Veel mensen in de buurt zijn ouder en vinden het niet fijn om geluid van de kinderen te horen.” Ze vindt het daarom belangrijk dat er meer ruimte voor kinderen komt. “Een speeltuin dicht bij huis is belangrijk, want wij mogen op onze leeftijd niet ver van huis. Dan ben je afhankelijk van de speelplekken in de buurt. Nu doen we ‘s middags na school eigenlijk niks, terwijl ik zo graag naar buiten wil en niet de hele middag op mijn telefoon wil zitten scrollen.” 

Armbandjes voor het goede doel 
Omdat Özge veel tijd thuis doorbrengt, bedenkt ze allerlei acties om kinderen verder te helpen. “Mijn ouders hebben hard gewerkt om mij en mijn broertje alles te geven wat wij nodig hebben. Daarom doe ik nu graag iets terug voor kinderen die dat niet hebben.” Özge maakt armbandjes die ze verkoopt. De opbrengst geeft ze aan een goed doel. Of ze doneert kleding voor armere kinderen in het Westland. Daarnaast presenteert Özge bingomiddagen speciaal voor kinderen in Huis van de Wijk De Hoekstee. “Dat is best spannend, want dan zitten er wel vijftig kinderen naar je te kijken.” Het zorgen voor anderen zit Özge in het bloed. “Mijn ouders zijn hele vrijgevige mensen. Als het nodig is, geven ze alles wat ze kunnen aan een ander. Mijn moeder werkt in het verzorgingstehuis en soms ga ik met haar mee om te kletsen met de ouderen.” 

Ideeën voor het dorp 
Özge vindt het leuk om in Hoek van Holland te wonen, maar soms is het haar iets te rustig. “Ik vind het heel fijn om in de zomer naar het strand te kunnen, ergens een ijsje te eten of een patatje te halen.” Maar in de winter is er niet veel te doen in het dorp. “Het zou leuk zijn om een overdekte speeltuin in de buurt te hebben, met trampolines of een binnenzwembad. In het buitenbad is het water zo koud.” Ook een buurthuis voor de jongeren uit het dorp lijkt haar fijn. “Dan is er een plek waar we naartoe kunnen gaan. Dat missen we nu.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door