Oscar Langerak

Oscar Langerak

OMWD0008

Met zijn camera legt Oscar de verhalen vast van Oud Mathenesse

Online video specialist Oscar Langerak gelooft dat ieder mens een boeiend verhaal te vertellen heeft. Met zijn bedrijf Online Video Producties maakt hij graag documentaires over grote maatschappelijke ontwikkelingen, maar net zo lief kleinschalige docusoaps over gebeurtenissen in zijn wijk.  

Terug naar het begin 
Na tien jaar programma’s te hebben gemaakt voor Rotterdam TV is Oscar ‘commercieel gegaan’, zoals dat heet. Met hulp van investeerders startte hij een eigen bv, deed opdrachten voor de overheid en nam personeel in dienst. “Plotseling zat ik in vergaderingen te praten over uitdagingen in de cash flow”, vertelt Oscar. “Dat was het moment dat ik dacht: dit wil ik niet meer. Ik ga terug naar de basis. Dus begon ik in de zomer van 2019 opnieuw voor mezelf met Online Video Producties.” 

Oprichter OPEN Rotterdam 
Tijdens de coronaperiode in 2020 verzorgde Oscar veel online webinars en live streams, die hij tot de dag van vandaag organiseert vanuit zijn eigen studio in Schiedam. Maar meer nog is hij bekend als medeoprichter van de lokale omroep OPEN Rotterdam. “Ik vond dat er een verzamelplek moest komen voor regionale televisiemakers en lokale berichtgeving. Dat is OPEN geworden.” Na de oprichting trok hij zich meteen terug uit de organisatie om zich als maker te manifesteren. Wel maakt hij nog altijd samen met OPEN Rotterdam programma’s. 

Verbinding met de wijk 
Als bewoner van Oud-Mathenesse viel er op een dag een uitnodiging van Stichting Mathenesse aan de Maas door zijn brievenbus. Oscar besloot er een kijkje te gaan nemen, want verder dan zijn supermarkt kwam hij zijn wijk nog niet in. Dit was dé manier om meer binding met de buurt te krijgen. “Ik had plannen om mijn huis te verbouwen, dus ik had serieus de intentie om te blijven. Tijdens die avond hoorde ik voor het eerst over de rioleringsaanpak en de plannen voor een nieuwe woonwijk in M4H. Die berichten hadden mij tot dan toe nooit bereikt.” 

Verhalen vertellen 
Twee dagen na die eerste kennismaking met de stichting was de eerste corona lockdown. “Vanuit mijn professie wist ik precies hoe je mensen via online webinars kan bereiken. Elkaar fysiek ontmoeten kon niet meer, dus bood ik aan om Mathenesse aan de Maas hiermee te helpen.” Tegen kostprijs: hij hoefde er niets aan te verdienen. Inmiddels heeft Oscar een serie van acht afleveringen gemaakt. “Op deze manier leer ik de wijk beter kennen en kan ik mijn steentje bijdragen.” 

Inspiratiebronnen 
Met zijn camera legt Oscar de verhalen uit de wijk vast, maakt hij kennismakingsfilmpjes van de kandidaten voor de wijkraad, of interviewt hij bewoners tijdens het feest ‘100 jaar Witte Dorp’. “Mijn twee grootste inspiratiebronnen zijn journalist Cor Hospes: auteur van ‘De Power van een content platform’ over hoe je liefde als basis hebt voor het delen van verhalen. En Manfred van Doorn die ondernemers en bestuurders opleidt. Vooral zijn methodiek hoe je verhaalopvolging op verschillende niveaus in het leven kunt toepassen vind ik heel inspirerend.” 

Betrokken bij communicatie 
“Ondertussen hebben we de Mathenesse aan de Maas Content Club (MadM CC) opgericht en verzorgen we de social media, magazines, nieuwsbrieven, flyers en het ontwerp van het wijkprogramma voor de Wijkraad en de wijkmanager. Zo zijn we een communicatie spil geworden van de wijk. Én zijn we als bewoners direct betrokken bij de communicatie.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud Mathenesse Witte Dorp
LocatieBuitenhavenweg 114, 3113 BE Schiedam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://onlinevideoproducties.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.