Onwijze Moeders

Onwijze Moeders

BT0002

Onwijze moeders; het verhaal van Sahila El Barkany van de Valentijnschool

Sahila is een bekendheid op de Valentijnschool waar ze sinds 2000 werkzaam is. Als medewerker ouderbetrokkenheid organiseert ze talloze activiteiten, met name gericht op de moeders van de kinderen. Met het initiatief Onwijze Moeders, wat ze samen is opgestart met politieagent Marco den Dunnen, brengt ze maandelijks ouders bijeen voor themavoorlichting en kennisdeling.

Preventie 
Onwijze Moeders start oorspronkelijk als politieconcept in Overschie; in een buurthuis praten moeders over de jongeren uit de wijk. Sahila introduceert Onwijze Moeders vervolgens in de ouderkamer van de Valentijnschool in Bospolder Tussendijken. Sahila: “Op deze manier gaan we preventief te werk want voorkomen is beter dan genezen. We moeten zorgen dat ouders weten wat er speelt bij hun kinderen en welke bedreigingen er kunnen zijn.” 

Veilige toekomst 
Inmiddels is Onwijze Moeders uitgegroeid tot een begrip. Elke maand komen de Onwijze Moeders samen om te praten over de veiligheid in de wijk, de kinderen en de bewoners. Sahila: “Onze kinderen hebben recht op een veilige toekomst, en wij als ouders zijn verplicht om die veilige toekomst te creëren.” 

Hulpvragen 
Tijdens de bijeenkomsten wordt gesproken over alles wat te maken heeft met veiligheid. De politie is aanwezig en geeft voorlichting over onderwerpen zoals drugscriminaliteit, geweld, radicalisering, sexting en exposing. Sahila: “De Onwijze Moeders krijgen kennis van wat er in de samenleving gebeurt en kunnen tijdens deze bijeenkomsten in gesprek gaan met elkaar en met verschillende instanties als ze hulpvragen hebben.” 

Vertrouwde omgeving 
Sahila: “De school is een fijne plek voor dit soort bijeenkomsten. Het is makkelijk, vertrouwd, veilig en laagdrempelig. Hierdoor durven mensen elkaar aan te spreken en hun mening te uiten. Mensen gaan in gesprek met elkaar en niet tegen elkaar. Ik heb de quote van iemand anders, maar ik gebruik hem veel: individueel zijn we een druppel, samen zijn we een oceaan. De moeders leren van mij, maar ik leer ook van hen.”  

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieGijsingstraat 51, 3026 RH Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.