Oksana Savchuk

Oksana Savchuk

OMWD0006

Oksana is wijkraadslid in Oud-Mathenesse en betrokken bij verschillende groene, sociale projecten in de wijk waaronder Buurttuin Oud-Mathenesse

Oksana Savchuk is geboren in Oekraïne en woont sinds 2017 in Rotterdam. Oksana is wijkraadslid in Oud Mathenesse en betrokken bij verschillende groene, sociale projecten in de wijk waaronder Buurttuin Oud-Mathenesse. 

Duurzaamheid 
Geboren en getogen in Ivano-Frankivsk, Oekraïne, vertrok Oksana na haar studie architectuur naar het buitenland waar zij twee masters haalde op het gebied van duurzaamheid. Na Zweden en België trok Oksana naar Rotterdam voor een stageplek. Ze wordt verliefd op de wijk Oud-Mathenesse; het doet haar  denken aan Oost-Europa. Oksana krijgt een vast contract bij een architectenbureau waardoor ze met haar vriend een klushuis in de wijk kan kopen. Oksana: “In één jaar tijd hebben we ons huis compleet verbouwd tot een duurzaam appartement. We woonden in die periode in een huurwoning aan de Belgische straat zodat we het huis grondig konden verbouwen.” 

Geveltuinen 
Het vergroenen van de wijk staat hoog op haar agenda. Oksana: “In het najaar van 2019, voordat het een hype werd, legde ik bij mijn woning een geveltuin aan. Daarna hielp ik mee bij een actiedag waarbij we geveltuinen aanlegden voor andere bewoners. Dat was mijn eerste echte contact met de buurt en de gemeenschap.” Ze sluit zich aan bij de werkgroep ‘groen’ uit Oud-Mathenesse en ontmoet Nikolas Kühn, een nieuwkomer uit Duitsland. Samen nemen ze het voortouw om een stadsmoestuin voor en door bewoners te maken. 

De hele wijk een moestuin 
Met Nikolas onstaan de eerste ideeën voor Buurttuin Oud-Mathenesse. Oksana: “Nikolas had het idee dat de hele dijk een moestuin moest zijn. Dat is een openbare groene ruimte dus dat is niet heel realistisch. Maar zijn enthousiasme werkte wel heel aanstekelijk.” Oksana en Nikolas organiseerden een wandeling voor buurtbewoners om hun ideeën te toetsen. Door middel van een oproep op next-door konden bewoners aangeven op welke manier ze wilden helpen. Inmiddels helpen er zo’n 20 tot 30 buurtbewoners mee met het onderhouden van de tuin.  

Gezamenlijk moment 
In 2021 startte de Buurttuin met moestuinbakken en in 2022 kreeg de tuin van de gemeente, via een bewonersinitiatief, budget en een stuk grond aangewezen. “Het duurde even voordat alle plantjes erin zaten. Dat kwam vooral omdat het winter werd waardoor mensen minder zin hadden om buiten te werken. We hebben toen besloten om iedere eerste en derde zaterdag van de maand in de tuin te werken. Dat gezamenlijke moment is goed om mensen te activeren. Als we in de tuin werken dan stoppen voorbijgangers voor een praatje. We merken dat er vanzelf allerlei nieuwe initiatieven ontstaan. Al het goede van de mensen komt naar boven.” 

Handige buurman 
In 2022 kwam de buurttuin in contact met Buurman op de Keilewerf. “Met tien bewoners hebben we toen bij Buurman houten plantenbakken en insecten-hotels leren bouwen tijdens een workshop. Ik kende Buurman nog van mijn verbouwing, toen ik ook veel hout nodig had.” 

Oorlog 
Uiteraard heeft de oorlog in Oekraïne ook een flinke impact op Oksana. “Door de oorlog is mijn werk als wijkraadslid naar de achtergrond geschoven. Ik werk sinds het uitbreken van de oorlog bij het Oekraïens Huis van WMO Radar op de Pleinweg op Zuid. De hulpverlening is daar gericht op het geven van onderdak. Maar daarnaast is het erg belangrijk dat mensen meteen kunnen werken. Ze voelen zich schuldig dat ze geholpen worden en willen iets terugdoen. Mijn advies is biedt zoveel mogelijk werk aan. De mensen van de eerste golf kunnen de mensen van de tweede golf helpen. Zij begrijpen het land, de taal, de cultuur. Zet onze eigen mensen hier in Rotterdam in om hulp aan elkaar te bieden.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud Mathenesse Witte Dorp
LocatieBuurttuin, Schiedamseweg Beneden, Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.