Nutstuinvereniging (NTV) Kralingseveer

Nutstuinvereniging (NTV) Kralingseveer

KV0002

De tuinen van NTV zorgen voor verbinding en ontmoeting

Kralingseveer heeft zijn eigen ongeschreven regels: ‘Zo doen we dat hier’. Dat botst weleens met de regels van de maatschappij. Er is een grote trots op het echt ‘Veerder’ zijn. Suzanne Rosloot-den Ouden: “Ik hou van het dorpse met tegelijk de grote stad dichtbij. Voor kinderen is het hier een paradijs. Ongepolijst, niet van die plantsoenen met teruggesnoeide struikjes van precies 80 centimeter.”  Sinds 2019 is Suzanne secretaris van Nutstuinvereniging (NTV) Kralingseveer. 

Je doet iets voor een ander 
Samen met Henk van Kasbergen en Astrid van den Berghe vormt Suzanne het bestuur van de NTV. “We vullen elkaar goed aan en ondanks dat we niet over alles hetzelfde denken, hebben we één smoel naar buiten. We doen het echt samen.”  

Suzanne kwam samen met haar man in 2005 in Kralingseveer wonen. Inmiddels is het gezin uitgebreid met drie kinderen. “Mijn man en ik zijn beiden opgevoed met ‘je doet iets voor een ander’ en als er hulp nodig is dan geef je dat.” Vandaar dat vrijwilligerswerk niet meer dan logisch voelt voor haar. Suzanne: “Het lijkt soms of mensen vooral gericht zijn op zichzelf. Het is daarom steeds lastiger om mensen te vinden die voor een langere periode vrijwilligerswerk willen doen. Ook in Kralingseveer is dat een steeds grotere uitdaging. Vaak zie je dezelfde bewoners.” 

Kralingse Kater 
De tuinen van de NTV zorgen voor verbinding en ontmoeting. Tuinders ruilen plantjes en groenten met elkaar en andere bewoners. Bij een grote oogst wordt de opbrengst gedeeld. Veel mensen maken een dagelijkse wandeling door het complex. Kinderen spelen er terwijl hun ouders in de tuin werken. Er is zelfs een wijnboer actief die volgens Suzanne heerlijke wijn maakt onder de ludieke naam Kralingse Kater. Suzanne: “We hebben groen nodig. Je wordt gelukkiger van een wandeling tussen de bomen dan tussen betonnen huizenblokken.” Af en toe wordt een activiteit georganiseerd in het clubgebouw van de NTV met behulp van het Opzoomer Mee budget. Afgelopen zomer was dat een wijnproeverij. Suzanne had gehoopt op een iets grotere opkomst, maar blijft enthousiast. “Aan het einde van de avond zag je mensen telefoonnummers met elkaar uitwisselen. Ook wij hebben mensen ontmoet uit onze eigen straat die we nog niet kenden.”  

Overkoepelend overleg 
Suzanne zou graag zien dat er in de toekomst meer evenementen komen. “Dan moeten er wel mensen opstaan die dat willen gaan organiseren.” Ook de diversiteit in de horeca laat nog te wensen over, “daarvoor moet je nu toch naar het centrum van Rotterdam. Het zou mooi zijn als die horeca dan een deel van de oogst van het complex gebruikt, dat zou te gek zijn. Hoewel je daarvoor wel een grotere oogst zou moeten hebben.” Een overkoepelend overleg met alle verenigingen die actief zijn in Kralingseveer zou van grote toegevoegde waarde zijn. Met de woningbouw in het Rivium in aantocht ziet ze uitdagingen voor het verkeer. De gemeente wil de nieuwe wijk autoluw maken. Verder staat er in de plannen weinig groen en veel hoogbouw. 

Trouw aan de wijk 
Suzanne ziet zichzelf niet meer weggaan uit Kralingseveer. “Alleen als ik de tuin niet meer zou hebben, dan wordt het een ander verhaal. Ik ben trouw in de relaties die ik aanga en omarm de grillen en nukken die daarbij horen. Zo is het ook met Kralingseveer. Deze wijk is een weerspiegeling van de maatschappij, er is diversiteit en inclusiviteit. Ik ben hier geworteld.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieIJsselmondselaan 183
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttp://www.ntvkralingseveer.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.