Moenne van la Parra

Moenne van la Parra

BT0032

Zonnepanelen instructeur en taal- en milieucoach.

Wijkbewoner Moenne van la Parra is installateur zonnepanelen en  taal- en milieucoach in Bospolder Tussendijken. 

Wie niet waagt, die niet wint 
Geruime tijd zat Moenne zonder werk. Ze is een onafhankelijke vrouw en wil niet van een uitkering  leven. Wijkmanager Marleen ten Vergert tipte Moenne voor een vacature om opgeleid te worden tot installateur zonnepanelen. In BoTu was een project gestart om dit beroep uit de mannenwereld te halen. Moenne had geen notie van zonnepanelen, ze had niets met stroom, maar dacht: ‘wie niet waagt, die niet wint. Lukt het me niet dan heb ik in ieder geval mijn best gedaan’. 

Spitten in beroepen 
Moenne ging langs bij de Beroepentuin van Sparta. De Beroepentuin biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om in veertien dagen tijd in de praktijk kennis te maken met een zestiental beroepen. Op deze manier wordt al snel duidelijk welke werkzaamheden de kandidaat leuk vindt. Daarna volgt een snelle beroepsopleiding waarna je  een contract krijgt bij een werkgever.  Moenne: “Je hebt geen vooropleiding nodig maar je moet wel gemotiveerd zijn en op tijd komen. Na een paar maanden had ik mijn opleiding afgerond.” 

Technisch inzicht niet nodig 
Moenne werd gevraagd om zelfs les te gaan geven aan andere kandidaten. “Ik dacht: ‘Als ze mij vragen doe ik blijkbaar iets goeds!’. Er is geen technisch inzicht voor nodig. Alleen goed opletten wat ze je leren en precies doen wat ze je hebben aangeleerd. Het is simpel, als ik het kan leren, kan iedereen het leren. Zoals een stekker in het stopcontact gaat, zo gaat dat ook bij zonnepanelen. Als je 3.200 panelen hebt geplaatst weet je niet welke stekker er misschien verkeerd zit. Je moet dus iedere stekker in het stopcontact stoppen en goed luisteren of hij klikt. Als hij dat niet doet maakt hij geen contact.” 

Klimaatverandering 
Moenne wil graag bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde.  “Iedereen weet dat de aarde in rap tempo opwarmt. Wij mensen op aarde moeten zorgen dat het tempo verlaagd wordt. Dit is mijn manier om daaraan te werken.” In haar dagelijks leven is ze zuinig met energie en ze is circulair gericht. “Als iets goed is gebruik ik het tot het niet meer kan. Je kunt dingen een 2e, 3e, 4e leven geven.” Dat is haar manier, haar denkwijze over werk en leven wat ze doet. 

Regentonnen 
De kracht van Moenne ligt in de omgang met mensen. “Je doet iets voor de wijk en de wijkbewoners en dat vind ik belangrijk. WijkEnergieWerkt, het installatiebedrijf waar ik voor werk, werkt met mensen uit de wijk zodat het geen energie kost om naar je werk te gaan. Je kan leren in de omgeving waar je lopend of op de fiets naar toe kan gaan.” Die ideeën achter dit project staan haar na aan het hart. Ook plaatst het bedrijf regentonnen bij mensen thuis om te voorkomen dat er overtollig regenwater komt. “Mensen hebben een geveltuintje maar wonen 1, 2, 3 hoog. Als de woningbouw toestemming heeft gegeven dan plaatst WijkEnergieWerkt de regentonnen. En hoeven de bewoners niet iedere keer de trappen af en op te lopen om de geveltuin water te geven. 

Van Droom naar Doel is Doen 
Naast haar werk bij WijkEnergieWerkt is Moenne coach bij jongerenproject ‘Van Droom naar Doel is Doen’. “Het is mooi om de jongeren te helpen om hun droom te verwezenlijken.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieRosier Faassenstraat 22, 3025 GN Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.