Mo en Dairo

Mo en Dairo

HvH0021

Mo en Dairo zijn bezig met het opzetten van een jongerenhub in Hoek van Holland.

Samen met hun familie verhuisden Mo (20) en Dairo (19) naar Hoek van Holland. Mo vanuit Rotterdam, Dairo vanuit Utrecht. In de zomer vinden ze het leuk om in Hoek van Holland te wonen, maar in de winter is het er wat saai. Daarom zijn ze bezig met het opzetten van een jongerenhub. 

Muziek maken geeft energie 
“We hebben hier een vaste vriendengroep”, vertelt Mo. “De meeste van hen komen uit Rotterdam en we zijn bijna als familie voor elkaar.” De vrienden ontmoeten elkaar op verschillende plekken in het dorp, bijvoorbeeld bij De Kooi, waar ze voetballen tot het donker wordt, of in de schuur van Mo. Daar heeft hij een kleine studio gebouwd waar de jongeren beats maken, rappen en freestylen. “We houden erg van muziek maken. Gewoon uit je hoofd beginnen, dan kom je vanzelf in een creatieve flow.” 

Bouwen aan een  jongerenhub 
“Ik vind het hier een beetje saai om te wonen”, zegt Dairo. “Voor jongeren is er weinig te doen. In de zomer is dat anders, dan heb je het strand en is het lekker weer. Maar in de winter is er niks te beleven.” Op vrijdag gaan de vrienden vaak naar het zaalvoetbal in Huis van de Wijk De Hoekstee, soms voetballen ze en soms komen ze alleen om te kijken. Verder komen ze er weinig, omdat er vooral veel ouderen komen. Daarom zijn de jongeren op zoek naar een eigen plek. “We zijn met een groep jongeren bezig om in Hoek van Holland een jongerenhub op te zetten”, vertelt Mo. “Hiervoor zijn we in gesprek met de gemeente. Als we een locatie hebben, willen we er sowieso een studio bouwen en er een pooltafel neerzetten. Gewoon een plek voor jongeren, want dat hebben we hier niet.”  

Ideeën voor het dorp 
Volgens Mo heeft Hoek van Holland veel potentie. “Er wonen veel jongeren die bezig willen zijn en er is veel energie.” Dairo heeft een idee: “We hebben verlichting nodig bij De Kooi: dan kunnen we daar ook voetballen als het donker wordt. Veel mensen van onze leeftijd willen ‘s avonds heus nog wel een balletje trappen.” Volgens Mo zou het ook fijn zijn als er een moskee komt in het dorp. “Er is hier een kerk maar geen moskee, terwijl de moslimgemeenschap groeit. Nu moeten we daarvoor naar Naaldwijk.” Zijn geloof helpt hem elke dag, zegt hij. “Ik zie alles in mijn leven als een leermoment. Ik bid vijf keer per dag, blijf omhoogkijken en zeg altijd ‘Alhamdoelillah’. Dat betekent, vrij vertaald, dat je hoopt dat het ten alle tijden goed blijft gaan.” 

Jongeren trekken weg  
Hoewel de jongens allebei nog thuis wonen, kijken ze uit naar een eigen woning. “Ik wil heel graag op mezelf wonen”, zegt Mo. “Dat zal waarschijnlijk niet in Hoek van Holland zijn, maar in Rotterdam of Schiedam. Daar ben ik aan het kijken.” Dat is handig voor hem, omdat een groot deel van zijn vrienden er woont en hij er op kickboksen zit. “Ik werk nu als zzp’er in de kassenbouw en hoop daar genoeg geld mee te verdienen voor een huis.” Dairo volgt een opleiding tot schilder en loopt stage in ’s-Gravenzande, maar hij weet nog niet zeker of hij daarmee wil doorgaan. “Ik heb hier een rustig leventje, maar wil ook ooit uit huis. Waarheen weet ik nog niet zo goed, maar ik wil liever niet in Hoek van Holland blijven.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.