Miranda Rietveld-Huis van de Wijk

Miranda Rietveld-Huis van de Wijk

KV0003

Een plek voor ontspanning, ontmoeting en informatievoorziening

Geboren en getogen in Kralingseveer is Miranda Rietveld al vijfentwintig jaar actief in het buurtwerk. Tot 2010 werkte ze met een groot team. Nu runt ze het Huis van de Wijk met een groep vrijwilligers en met Fred Hoeksema, de wijknetwerker die is aangesteld door de gemeente. Het buurthuis valt tegenwoordig onder de organisatie gro-up Buurtwerk. 

Een gouden leven 
“Bij de vijfentwintigste editie van het Halloween feest stap ik uit de organisatie, dat is in 2023” zegt Miranda. “Eigenlijk mag ik dit nu niet meer doen, omdat ik verbonden ben aan het buurthuis. De gemeente wil dat bewoners zelf met initiatieven komen. Alleen, er is al zoveel uit de wijk verdwenen. Bovendien, iedereen verwacht van me dat ik het doe.” Miranda houdt van mensen en zit in de functie van buurtwerker en sociaal beheerder helemaal op haar plek. “Ik heb een gouden leven, ik zit in loondienst, maar eigenlijk ben ik gewoon eigen baas.” Daar staat tegenover dat ze hard werkt en al drie jaar niet op vakantie is geweest. Klagen doet ze niet. Daar is ze veel te druk voor. De wijk omschrijft ze als kabbelend. “Het is hier rustig, weinig mensen op straat en een fijne plek voor kinderen. Vroeger was er heftige sociale controle, dat is gelukkig wat minder geworden.” Nieuwkomers moeten wennen aan het dorpse en directe van de bewoners. “Of iemand je mag of niet mag weet je meteen, we draaien nergens om heen.” Ze vertelt verder: “Wij zijn het gewend om elkaar te groeten op straat, de nieuwe mensen doen dat minder, dat vind ik jammer.”  

Evenementen worden goed bezocht 
Het valt haar op dat in Kralingseveer vaak geroepen wordt dat er nooit wat georganiseerd wordt. Tegelijk vindt ze dat het akelig stil blijft als je dat wel doet. Als ze mensen op de man af vraagt waarom ze niet komen, dan hoort ze dat ze druk zijn of geen zin hebben. Miranda: “Dat is gelukkig anders bij de grotere evenementen. Ministad, Halloween en bijvoorbeeld de veiligheidsdag worden allemaal goed bezocht.” Daar is Miranda heel trots op. 

Een superzet? 
Voor de opzet van de Buurtwinkel, voornamelijk bedoeld voor senioren die een snelle boodschap willen halen, hield ze eerst een enquête. Het regende enthousiaste reacties. Miranda: ”Ik dacht, ik heb een superzet gedaan en er komen straks veel klanten. Helaas is dat niet waar.” In de praktijk blijken vooral nieuwe wijkbewoners hun weg te vinden naar de Buurtwinkel. “En dan hebben we nog de bierklanten. De prijzen in de buurtwinkel zijn laag gehouden met het oog op de senioren. Dus van het bier ook.” Toch blijft ze activiteiten initiëren. Samen met Fred, een groep vrijwilligers en Stichting Pameijer hoopt ze in de komende periode in de wijk een kinderboerderij, pluktuin en hondenspeelplaats te realiseren.  

Ontspanning, ontmoeting en informatievoorziening 
In het Huis van de Wijk komen veel verschillende groepen: biljarters, mensen die kaarten, de fotoclub en EHBO-vereniging. Er worden eetcafés georganiseerd en de bingoavond wordt ook druk bezocht. Verder is er een loungehoek met een spelcomputer voor de kinderen. Eens per week komt er een jongerenwerker voor een uur. “Dit is een plek voor ontspanning, ontmoeting en informatievoorziening. Bijvoorbeeld over het aanvragen van de energietoeslag.” Daarnaast gaat Miranda samen met mensen van de Laankerk op huisbezoek bij de ouderen. 

Meer zorgvoorzieningen 
Voor de toekomst zou ze graag willen dat er meer voor jongeren en kinderen in het pand komt. “ En ik mis zorgvoorzieningen, zoals een Star-locatie en een diëtist, of een huisarts die we eerst hadden.” Ze hoopt ook dat de wijkraad het overkoepelend overleg met belangrijke partijen weer gaat oppakken. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieRendierstraat 3, 3064 AX Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.