Mir Visser - Historisch Genootschap Hoek van Holland

Mir Visser - Historisch Genootschap Hoek van Holland

HvH0009

Mir Visser wil met het Historisch Genootschap Hoek van Holland het Hoekse geheugen opbouwen

Mir Visser is secretaris van het Historisch Genootschap Hoek van Holland, doet onderzoek naar het dorp en schrijft artikelen voor de website. Het genootschap organiseert lezingen over de geschiedenis van het dorp.  
 
Veel interesse, weinig kennis 
Historisch Genootschap Hoek van Holland werd opgericht in 2014. Het jaar van de viering van het 150-jarig bestaan van Hoek van Holland en het 100-jarig verbond met de gemeente Rotterdam. De leden van het genootschap hebben een lange geschiedenis met de Hoek, vertelt Mir. “Sommige mensen wonen hier al generaties lang, of werken al tientallen jaren voor Stena Line en diens voorgangers: de ferry die hiervandaan naar Engeland vaart.” Uit interesse voor de historie van het dorp startte Mir in 2013 een website over Hoek van Holland in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast gaf Mir rondleidingen door het dorp en langs het militaire erfgoed. “Er was veel interesse, maar weinig kennis. Daarom sloot ik me aan bij het genootschap.” 
 
Het Hoeks geheugen 
Door onderzoek, het digitaliseren van weekblad De Vuurtoren en het aanleggen van een fotodatabase wil het genootschap het Hoekse geheugen opbouwen. “Voordat Hoek van Holland in 1914 door Rotterdam werd geannexeerd hoorde het bij ’s-Gravenzande. We staan dus met één been in het Westland en één been in Rotterdam.” Om het archief over Hoek van Holland op te bouwen en te bewaren, krijgt het genootschap advies van Stadsarchief Rotterdam. Voor de maandelijkse historische inloop biedt de lokale bibliotheek een ruimte aan. “Het voordeel van een dorp is dat iedereen elkaar kent. De lijntjes zijn kort.”  
 
Het dorp en het strand 
“Om de mensen te bereiken is nog een behoorlijk klus”, vertelt Mir. “Soms lijkt het alsof de Hoek als los zand aan elkaar hangt. Er zijn mensen die hier hun hele leven wonen, en daarnaast zijn er strandgangers en toeristen. Maar ook mensen die hier een strandhuisje hebben, hier vaak komen en uiteindelijk besluiten om te blijven.” De meesten van deze laatste groep hebben weinig tot geen interesse in de geschiedenis van Hoek van Holland. Dit zorgt voor een tweedeling in de interesse voor de geschiedenis van de Hoek. 
 
Identiteit 
Hoek van Holland ontstond door het graven van de Nieuwe Waterweg. De baggeraars kwamen hiervoor uit Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Na het uitgraven bleven er arbeiders achter om de haven op diepte te houden en uiteindelijk is hieruit het huidige dorp ontstaan. “In ’s-Gravenzande hebben ze de identiteit van het Westland, van tuinders en hard werken. Rotterdam heeft een havenidentiteit. Zoiets hebben wij niet, wij bungelen er tussenin.” 
 
Uitdagingen 
Continuïteit is belangrijk om een Hoeks geheugen op te bouwen. Daar ligt voor het genootschap een uitdaging. Mir: “We bestaan in 2014 tien jaar en werken al jaren met hetzelfde clubje. Mensen motiveren en zaken organiseren blijft moeilijk, maar er is goed contact met organisaties zoals de museumcommissie en het Stadsarchief. Als wij ophouden met bestaan gaat onze collectie naar het Stadsarchief. Dan ligt het wel in Rotterdam en niet hier.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieHoek van Holland
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://historischhoekvanholland.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.