Ministad Kralingseveer

Ministad Kralingseveer

KV0006

Ministad biedt kinderen in de zomervakantie een leuke tijd

Vijftig jaar geleden werd Ministad bedacht om kinderen die niet op vakantie kunnen in de zomervakantie toch iets leuks te bieden. Inmiddels is het evenement niet meer weg te denken uit Kralingseveer. 

Vijftig jaar Ministad 
Tijdens Ministad, dat plaatsvindt op een veld achter het Huis van de Wijk, kunnen kinderen een week lang hutten bouwen, losgaan op springkussens en meedoen aan allerlei activiteiten. “Je ziet de kinderen volop genieten. Daar doe je het voor ”, zegt Wilco Maurik, lid van het organisatieteam. Zelf kent Wilco Ministad nog uit zijn jeugd toen het evenement nog Huttendorp heette. “Mijn ouders werkten vijftig jaar geleden als vrijwilliger bij de eerste editie. Net als de oprichters: mijn oom Frans en tante Janny. Oom Frans is in 2022 overleden maar Janny is inmiddels vijfentachtig jaar en staat nog steeds in de snoepkraam. Dat vind ik inspirerend.” 

Barstensvol activiteiten 
In de laatste week van de zomervakantie verwelkomt Ministad dagelijks zo’n tweehonderdvijftig bezoekers, van alle leeftijden. Je kunt er voor één dag of de hele week langskomen. Kinderen betalen €1,25 entree, inclusief een lunch. “Met het team bedenken we allerlei activiteiten voor de kinderen”, zegt Wilco. “Ook is er De Mooiste Hut-verkiezing en een Kralingseveer Got Talent-show. Daar oefenen de kinderen thuis al weken voor.” Van springkussens tot barbecues: veel wat nodig is voor Ministad wordt gesponsord door ondernemers uit de buurt. Na afloop wordt het gebruikte materiaal opgeslagen in grote containers voor volgend jaar. “Daar krijgen we hulp bij van aannemer Van Herk. Anders is het niet te doen met alle hekken en ander groot materieel dat we ieder jaar opnieuw gebruiken.”  

Hechte groep vrijwilligers 
“Bij Ministad zijn vrijwilligers onmisbaar”, zegt Wilco. “In januari komen we voor het eerst samen en verzinnen we een thema. De laatste keer was dat ‘Feest’, omdat het de eerste editie na corona was.” Bij de organisatie probeert Wilco ook jongeren te betrekken. “Wij geven ze een kans en het vertrouwen dat ze iets kunnen, maar ook fouten mogen maken. Dan zie je ze razendsnel ontwikkelen.” Kralingseveer voelt voor Wilco als thuis. Als hij zou verhuizen, dan in ieder geval niet ver weg. “Het is hier een dorp, maar dicht bij de stad waar alles is. Ik heb het hier naar mijn zin.” Vroeger kende hij iedereen, maar nu is er meer verloop. Dat is prima, want Kralingseveer blijft hoe dan ook een sociale wijk. “Er wordt wel eens geklaagd over iets onbenulligs als onkruid. Maar je moet ook zelf de dingen een beetje bijhouden.” 

Problemen  
Door de drukte op de Algeracorridor die Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard met elkaar verbindt, is er in de buurt veel verkeersoverlast. “Daar staat het geregeld vast, dus hebben we hier veel sluipverkeer. Dat zou je kunnen oplossen door de IJsselmondselaan alleen toegankelijk te maken voor bewoners en bestemmingsverkeer.” Dan is er nog het probleem van het verzakken van woningen in sommige straten. Ook is het lege Bouwmanterrein, dat wacht op een nieuwe bestemming, een doorn in het oog. “De wijkraad heeft bijeenkomsten georganiseerd en ons gevraagd wat er beter kan en wat we met het terrein zouden willen. Dat is een goede ontwikkeling.”  

Beter overleg  
Overleg en samenwerking tussen de vele wijkinitiatieven in de buurt is erg belangrijk. Je kunt elkaar met zoveel dingen helpen en versterken, vindt hij. Over Ministad maakt Wilco zich geen zorgen. “Elk jaar weer zie je dat mensen bereid zijn om mee te helpen. Dat is geweldig. Daarnaast proberen we ook de nieuwe mensen in de wijk enthousiast te maken om langs te komen. Die zijn niet met Ministad opgegroeid, zoals wij. Maar juist de mix van al die verschillende mensen en leeftijden maakt het een mooi evenement.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieRendierstraat 3, Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.instagram.com/kralingseveer/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.