Minhaj Rotterdam

Minhaj Rotterdam

TW0013

Pakistaanse moskee met activiteiten en ontmoeting voor kinderen en buurtbewoners

Bij Minhaj Rotterdam, gevestigd in een oud schoolgebouw in Tarwewijk, komen elk weekend meer dan zestig kinderen samen voor activiteiten, lessen, snuffelstages, sportdagen en workshops. Ook ouderen komen er graag voor een ontmoeting met buurtbewoners en het volgen van educatieve programma’s. 

Van bezoeker naar vrijwilliger 
Minhaj Rotterdam (De weg in Rotterdam) is al dertig jaar gevestigd in Tarwewijk. Gestart vanuit een huiskamer is Minhaj uitgegroeid tot een stichting die zich inzet voor de wijk en haar bewoners. “Wij horen bij het meubilair van de wijk”, zegt Zeeshan, één van de vrijwilligers die van jongs af aan betrokken is bij Minhaj. “Toen ik in 1995 vanuit Pakistan naar Nederland kwam, bracht mijn vader me als tienjarige jongen naar Minhaj om mee te doen aan activiteiten.” Het was er gezellig en speels, herinnert hij zich. “Ik had al één en ander meegemaakt en hier voelde ik me gelijk thuis. Ik leerde van alles en nog wat, maar kreeg vooral veel levenslessen mee.” Later werd Zeeshan zelf actief als vrijwilliger. “Ik begon met het begeleiden van jongeren, ontwikkelde naschoolse activiteiten zoals zaalvoetbal en museumbezoek en organiseerde snuffelstages om jongeren iets mee te geven. Maar vooral om ze van de straat te houden.” 

Kennis overdragen 
Een team van tien actieve vrijwilligers geeft bij Minhaj elk weekend verschillende lessen. Alle docenten hebben een hbo- of universitaire opleiding waardoor ze veel kennis kunnen overdragen. “Voor de kinderen hadden we onlangs de voorlichtingsmiddag ‘Houd je mond schoon’. De mondhygiënist die de les gaf kwam als kind zelf ook bij Minhaj. Inmiddels heeft hij zijn weg gevonden in de maatschappij en wilde hij iets terug doen.” De boodschap dat alles mogelijk is maar dat je ook iets doet voor de maatschappij is een belangrijke levensles, vindt Zeeshan. “Daarom doen we ook mee aan schoonmaakacties in de wijk en gaan we als snuffelstage op bezoek bij verschillende werkplekken.”  

Pakistaanse moskee 
Door de bewoners van Tarwewijk wordt Minhaj ook wel de Pakistaanse Moskee genoemd. Zeeshan denkt dat dat komt omdat er in het pand een gebedsruimte is en een groot gedeelte van de bezoekers van Pakistaanse afkomst is. “Maar onze deuren staan open voor iedereen. Wij zijn er voor de wijk, als een soort buurthuis, waar je lessen kan volgen, activiteiten kan doen en ook kan bidden als je dat wilt.” 

Samen sta je sterk 
Zeeshan groeide op in Tarwewijk en kent de buurt goed. “De mensen hier zijn vriendelijk en staan voor iedereen open.” De wijk is volop in beweging en er wordt hard gewerkt aan vernieuwing en verbetering. “Ik vind het ook een heel sterke wijk”, zegt Zeeshan. “Ik zie dat mensen opkomen voor elkaar. Hier is het normaal om iemand te helpen die het minder heeft. Om dat te doen moet je sterk in je schoenen staan.” Het valt Zeeshan ook op dat de wijk altijd levendig is, met veel spelende kinderen op straat. “Tegenwoordig klagen ouders dat hun kinderen het huis niet meer uitkomen. Maar hier zie ik dat anders. De kinderen zijn lekker aan het spelen op het voetbalveldje of aan het fietsen en zichzelf aan het ontwikkelen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatiePolslandstraat 13 3081 TK Rotterdam
ThemaSamen vieren & genieten
Website/Social Mediahttps://www.minhaj.org/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.