Michel Gerlach

Michel Gerlach

HvH0018

In Ontmoetingscentrum Hoekse Brink helpt Michel ouderen hun gezondheid te verbeteren door middel van sportles en activiteiten.

Michel Gerlach verhuisde op zijn dertiende vanuit zijn geboorteplaats Rotterdam naar Hoek van Holland. In Ontmoetingscentrum Hoekse Brink helpt hij ouderen hun gezondheid te verbeteren door middel van sportles en activiteiten. 

Activiteiten met ouderen 
Vijf dagen per week komen ouderen uit Hoek van Holland naar Ontmoetingscentrum Hoekse Brink voor dagbesteding. Daar doen ze allerlei activiteiten en spelletjes, wordt er gezellig geknutseld of maken ze samen een wandeling. Als begeleider wandelt Michel met de deelnemers mee en ondersteunt hij bij de activiteiten. Twee dagen per week begeleidt Michel ook de gymles en doet hij geheugentraining. “Er is hier genoeg te doen. Als het heel druk ik, spring ik bij waar nodig.” 

Nieuwe invulling 
Voordat Michel in 2010 bij het ontmoetingscentrum begon, werkte hij al sinds jonge leeftijd als meubel- en fietsverkoper. “Het intensieve klantencontact, mensen ontmoeten en kunnen helpen in de winkel vond ik erg leuk om te doen. Maar omdat ik twee keer ernstig ziek werd, kon ik helaas niet verder met mijn werk als verkoper.” Een visuele beperking maakte het werk voor hem onmogelijk. “Ik heb nog geprobeerd om het op te pakken, maar dat bracht te veel obstakels met zich mee. Daar zou ik niet gelukkig van worden.” Nu helpt Michel mensen op een andere manier. “Ik heb naar iets gezocht dat dicht bij mijn hart lag. Toen ben ik begonnen in de huiskamer van Humanitas.”  

Contrast 
Michel vond zijn verhuizing van Rotterdam naar Hoek van Holland wel wennen. “In Rotterdam ontmoet je mensen, maar leef je verder anoniem in je wijk. Je kunt er in je eigen cocon je gang gaan. In Hoek van Holland heb je meer sociale controle.” Michel merkte hiervan snel de voordelen. “Het klinkt voor buitenstaanders misschien als benauwend, maar door die sociale controle leer je elkaar beter kennen. Voor mij zijn de contacten in het dorp dieper en minder vluchtig.”  

Afwisseling 
Uiteindelijk heeft Michel zijn draai gevonden in De Hoek. “Ik weet de weg, waardoor ik mij vrij kan bewegen ondanks mijn visuele beperking. Ik ken mijn obstakels, maar ook mijn handvatten. Dat vind ik prettig.” De afwisseling van het dorp, het bos en het strand maken het een mooie plek. “Het is echte rijkdom, al die natuur. Maar ook bij de pier vind ik het mooi. Een wilde zee is altijd iets bijzonders.” Michel vindt rust in de natuur, maar als hij de drukte op wil zoeken loopt hij anoniem over het volle strand of de boulevard. 

Meer leven in de dorpskern 
Uiteindelijk voelt hij zich thuis in de gemeenschap. “Het is de sociale cohesie, het ons kent ons wat het voor mij prettig maakt.” Een beetje meer levendigheid in het centrum zou wel voor meer balans zorgen, vindt hij. “De metrolijn heeft aantrekkingskracht op mensen. Maar als je met de metro aankomt op het strand, sla je het centrum over. Terwijl het dorp een bron is van mooie verhalen. Als ik met de ouderen van Humanitas door het dorp loop en hun verhalen hoor, denk ik: die mensen van buiten missen echt iets moois.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieHoekse Brink 201, 3151 GB Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.