Mathenesse aan de Maas
Mathenesse aan de Maas
OMWD0002
Stichting Mathenesse aan de Maas streeft met het verbinden van Oud Mathenesse en het Witte Dorp met Nieuw Mathenesse naar een sterke wijk met toekomstperspectief
Stichting Mathenesse aan de Maas heeft als doel om de achteruitgang van Oud-Mathenesse en het Witte Dorp tegen te gaan en de wijk te laten meeprofiteren van de gebiedsontwikkeling van het Merwe-Vierhavens gebied (M4H). Medeoprichter Karel Sant maakt zich er hard voor en heeft plannen genoeg.
Nog lang niet met pensioen
Karel is een drukbezet man: met zijn zeventig jaar is hij allesbehalve van plan om met pensioen te gaan. Karel groeide op in Delft, studeerde bouwkunde en begon zijn loopbaan in Den Haag als assistent van wijlen wethouder Gerard van Otterloo. Daarna stroomde Karel door naar de functie van projectleider stadsvernieuwing in Den Haag. “Eigenlijk ben je dan de ambtelijke burgemeester van de wijk”, vertelt Karel. “Je gaat over hondenpoep, het theater, krakers, prostitutie… eigenlijk over alles.”
Wederzijds profijt
Na een aantal carrièrestappen in het vastgoed is Karel al twee jaar penningmeester bij Stichting Mathenesse aan de Maas. De stichting bestaat uit drie bestuursleden en bewoners van Oud-Mathenesse en het Witte Dorp. “Het principe van de stichting is perspectief en wederzijds profijt”, zegt Karel. “Dat wil zeggen: het gaat om de toekomst en Oud-Mathenesse en het Witte Dorp moeten profiteren van de ontwikkeling van het Merwe-Vierhavens gebied en andersom.” De stichting is gestart om bij te houden wat er gebeurt in de wijk. Daarvoor is de bewoners gevraagd wat ze nodig hebben en welke voorzieningen er ontbreken. Naar aanleiding van die gesprekken zijn werkgroepen geformeerd die verschillende projecten hebben opgepakt. “We leggen de focus op initiatieven voor de toekomst, en niet blijven hangen op wat er mis ging in het verleden.”
Ideeën genoeg
Met een grote groep mensen hoopt Karel samen te bereiken waar ze zich als individu niet toe in staat achten. Hij ziet veel kansen in Oud-Mathenesse en het Witte Dorp, bijvoorbeeld bij de Tjalklaan. “Als je die nou verlegt of ondertunnelt, maak je het kruispunt veiliger en komt er veel ruimte vrij.” De aankomende rioolvernieuwing biedt ook kansen, meent Karel. “Alle straten gaan dan open en moeten ook weer dicht. Dat is dé kans om te gaan herinrichten en woningen te verbeteren.”
Concrete projecten
Na vier jaar praten en plannen maken is het tijd om concrete projecten te realiseren. “Zoals een gebouw voor de bewoners aan het Pinasplein waar zowel collectief als individueel gewoond kan worden.” Maar ook de start van projecten voor bewoners en ondernemers bij de gebiedsontwikkeling van Merwe-Vierhavens. “Bijvoorbeeld als onderdeel van de sociale woningbouw die in dat gebied staat gepland. En realisatie van voorzieningen zoals dokterspraktijken en scholen waarvoor in Oud-Mathenesse en het Witte Dorp geen plaats is.”
Collectie | Verhalen |
Plaats | Rotterdam |
Wijk | Oud Mathenesse Witte Dorp |
Locatie | Engelsestraat 45B, 3028CB Rotterdam |
Thema | Mooier & beter |
Website/Social Media | https://www.mathenesseaandemaas.nl/ |