Luisa Maria dos Santos Gonçalves

Luisa Maria dos Santos Gonçalves

BT0036

WijkMuseumdirecteur Luisa houdt vrijwillig de straten in haar buurt schoon en maakt graag contact met de andere wijkbewoners.

Luisa Maria dos Santos Gonçalves is iedere dag in haar wijk te vinden. Tijdens haar opruimwerkzaamheden maakt ze graag contact met de andere wijkbewoners. 

Afgekeurd 
Luisa Maria dos Santos Gonçalves werkte 23 jaar lang in de thuiszorg in Bospolder Tussendijken. Ze kreeg artrose, werd afgekeurd en moest op zoek naar een andere baan. “Als je iets aan je gewrichten hebt houdt het op. Binnen zitten en luisteren vind ik moeilijk. Ik was bang om depressief te worden en ging naar buiten. Op straat zag ik de vuilcontainers niet meer door alle kerstbomen die daar waren neergelegd. Ik belde de gemeente voor een melding. Je wil niet weten hoeveel nummers ik van de gemeente heb gekregen. Ik was de hele dag aan het bellen en de kerstbomen bleven maar liggen. Dus toen ben ik het zelf gaan doen, ik pakte een karretje van de supermarkt, laadde de kerstbomen daarop en bracht ze weg.”

Meeuwen 
Luisa woont tegenover de vuilcontainers en heeft er veel last van als ze verstopt zijn. “De meeuwen scheuren die zakken open en dan ligt het vuil door de hele straat. En die meeuwen maken herrie! Nu heb ik van de gemeente een sleutel van de containers gekregen om verstoppingen te verhelpen. De kleine prullenbakken leeg ik nu ook voor de gemeente. Nu hoef ik maar te bellen en ik krijg alles van ze: zakken, handschoenen, prikkers en zelfs een karretje. Ik heb voor de buurvrouw ook een karretje gevraagd.”  

Museumdirecteur 
Luisa is een van de zeven museumdirecteuren van het WijkMuseum BoTu. In het WijkMuseum geven de museumdirecteuren een persoonlijke kijk op het leven en de mensen in hun wijk. Op een creatieve manier worden hun (levens)verhalen met een link naar BoTu getoond in tentoonstellingsboxen. Deze verhalenboxen zijn bevestigd aan een fiets: een oer-Hollands vervoermiddel, symbool voor verbinding en beweging. De fiets kan overal in de wijk neergezet en bekeken worden. Op vrijdag 26 augustus 2022 vond de officiële opening plaats in het Bollenpandje. De fiets was daarna onder meer te zien bij Woonzorgcentrum De Schans. Ook maakte de fiets in 2022 een uitstapje naar de opening van de tentoonstelling (T)Huis in het Nieuwe Instituut in het kader van de Rotterdam Architectuurmaand 2022. 

Goedemorgen buurvrouw 
In de MuseumBox van Luisa vind je haar karretje als miniatuur. Het staat symbool voor haar band met de wijk en de andere bewoners. “Ik vind het heerlijk om de hele dag buiten te zijn en de straat schoon te maken. Maar vooral om contact te maken. Vroeger liepen ze me voorbij, nu groeten ze me allemaal: ‘goedemorgen buurvrouw’.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieRosier Faassenstraat 22, 3025 GN Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.