Little C

Little C

DOW0002

Little C brengt nieuwe bewoners naar het gebied en vormt een wijk met een gemeenschap op zich

In 2020 is het direct aan de Coolhaven gelegen woon- en werkgebouw ‘Little C’ opgeleverd. Ontwikkeld en gebouwd door ERA Contour en J.P. van Eesteren, ontworpen door CULD, Inbo en Ruud Jan Kokke, landschapsarchitectuur door Cor Geluk. Het architectonische complex viel meerdere keren in de prijzen, zoals de Job Dura Prijs 2021 en de Rotterdam Architectuurprijs 2021. In het complex zijn 200 huurwoningen, 100 koopwoningen en ruimte voor kantoren en bedrijven te vinden. Little C brengt nieuwe bewoners naar het gebied en vormt een wijk met een gemeenschap op zich. 

Een nieuwe plek, onderhouden door bewoners 
“Vijf jaar geleden hebben mijn vrouw en ik de keuze gemaakt om vanaf papier hier een woning te kopen”, vertelt Daan van der Vorm. Daan is lid van de technische commissie en van het bestuur van de buitenruimte. “Dat was een hele grote gok. Inmiddels ben ik heel erg verbonden met dit gebied. Ik heb hier mijn kantoor van SHAPE Capital, mijn bedrijf is verhuisd naar de Schiehaven en mijn dochter Annemijn heeft samen met haar vriend Berend all day café en yogastudio Kula in het gebouw.” Sinds twee jaar is Daan de eerste gebruiker van het nieuw opgeleverde Little C. De buitenruimte wordt onderhouden door bewoners zelf. “De klinkers op straat zijn van de gemeente, maar de rest is van de bewoners samen. Het groen onderhouden we zelf.” Dat was volgens Daan de afgelopen twee jaar een uitdaging, maar inmiddels krijgt het langzaamaan vorm. “Er is een harde kern van mensen die heel fanatiek z’n best doet om alles strak aan kant te houden.” 

Eilandje met een gemeenschap op zich 
“ERA Contour wilde graag dat het zou uitmonden in een soort community hier en dat is ook wel gelukt, vooral onder de kopers van woningen. Er wonen hier allerlei soorten mensen, het merendeel is hoger opgeleid, meestal stellen. Veel vijftigers die iets anders wilden en een aantal jongeren die het konden betalen. Inmiddels wonen er ook veel mensen van zeventig plus en wat ook opvallend is, is dat veel bewoners honden hebben.” Little C brengt daarmee een nieuwe bewoner naar het gebied. “Dit is nu een hele diverse buurt op een stuk grond dat heel lang braak heeft gelegen. Het was altijd een gek gebied in de stad.” Dat komt volgens Daan ook omdat het afgesloten ligt van andere plekken. “Het is omgeven door het water van de Coolhaven, Hogeschool Rotterdam en de drukke weg naar en van de Maastunnel met tankstations. Wat dat betreft zijn we een eilandje op zich.” Mede daarom is er weinig verbinding met de rest van de wijk. “Iedereen is hier vanaf dag één nieuw komen wonen. Onderling is de sfeer heel goed. Er is veel nabuurschap. Dat uit zich in WhatsApp groepen waarin we zaken uitwisselen en er zijn verschillende clubjes ontstaan.” 

Langzame ontwikkeling, perspectief voor de toekomst 
In Little C zijn verschillende bedrijven gevestigd. De horeca vind je langs de Coolhaven, waaronder Kula, Old Scuola en binnenkort een wijnbar. Verder zit er The Sound Bar, Galerie Weisbard, het kantoor van Juurlink+Geluk, huisartsenpraktijk Maasdokters en schoonheidsspecialist CoolHeaven. Volgens Daan duurt het toch te lang voordat Little C echt een levendige plek wordt; er staat nog veel ruimte leeg. “Het is nu twee jaar na de oplevering. Het was de bedoeling dat hier meteen een bonte mix van zaken zou zitten die ook mensen uit de rest van de stad hierheen zou brengen. Dat is nu nog niet helemaal gelukt.” Dit heeft deels te maken met de belofte van een voetgangersbrug tussen Little C en Erasmus MC, die tot op heden nog niet gerealiseerd is. “Het was de bedoeling dat de brug bij de oplevering van Little C klaar zou zijn. Zo’n brug is belangrijk, want het vormt letterlijk de verbinding met de stad”. Wel wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een ‘Rondje Coolhaven’, een wandeling door het gebied langs verschillende plekken en initiatieven. Daarbij wordt het gebied rondom Little C in de komende jaren verder doorontwikkeld, wat ook van invloed zal zijn voor de vorming van de wijk en de bewoners binnen het gebied. Nog even en dan bruist Little C hopelijk van het leven. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieLittle C, Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.littlecoolhaven.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.