LabHotel

LabHotel

M4H0013

LabHotel stelt onderzoekers en bedrijven in staat gebruik te maken van laboratorium faciliteiten.

LabHotel vestigde zich in 2000 in het M4H-gebied. In de verschillende laboratoriumruimtes zijn apparatuur, kennis en andere nodige faciliteiten aanwezig. De ruimtes zijn te huur voor korte of langere periodes. 

Een gebied in transitie 
Eigenaar van LabHotel is Marc Schellekens, een onderzoeker die ook de commerciële kant van onderzoek kent. LabHotel bevindt zich op de achttiende verdieping van de Rotterdam Science Tower en biedt een weergaloos uitzicht over de Maas en het gebied met havengerelateerde activiteiten. Maar dat laatste gaat veranderen, dit is een gebied in transitie en dat is een van de redenen waarom Marc zich met LabHotel hier zo prettig voelt. Marc: “Hier was nog geen duidelijk vastgelegd ruimtelijk plan, alles is nog aan het schuiven. Daardoor zijn er veel mogelijkheden.” 

Lege laboratoria 
In de Leidse laboratoria waar Marc voorheen werkte zag hij met lede ogen aan hoe leeg die laboratoria waren terwijl hij tegelijkertijd wist dat veel bedrijven grote behoefte hebben aan laboratoriumruimte. Hij kent ook de reden van die leegstand. Marc: “De laboratoria van universiteiten zijn beschikbaar voor academische onderzoekers en voor de start-ups waar de universiteiten voor minimaal 65% in participeren. Hoor je daar niet bij, dan kun je niet in die laboratoria terecht. Heel jammer want vele vierkante meters worden zo niet gebruikt.” 

Drie vestigingen 
Dus bedacht Marc het LabHotel. In de Rotterdam Science Tower zat ViroClinics van Ab Osterhaus al op de negentiende verdieping en er werden meer verdiepingen verbouwd tot laboratoria. Grote aanpassingen aan het gebouw volgden. Zo moest er een nieuw ventilatiesysteem worden aangelegd; vier extra schachten door het gebouw waar lucht door wordt aan- en afgevoerd. “Daarna betekent het ruimtes klaar maken en te huur zetten. Binnen de kortste keren had ik de hele verdieping verhuurd”, vertelt Marc. LabHotel is gevestigd op de achttiende etage. Uitbreiding volgde en in 2020 is een tijdelijke vestiging in het voormalig Unilever R&D gebouw in Vlaardingen geopend. Momenteel is een LabHotel vestiging op de Erasmus MC campus in voorbereiding. 

Elektronische neus 
Uiteenlopende bedrijven maken en maakten gebruik van de laboratoria. Zo verrichtte een bedrijf er onderzoek naar de luchtkwaliteit in binnenruimten, onderzocht een bedrijf de mogelijkheden van een elektronische neus en is er een aantal bedrijven op biologisch vlak actief. Ook was VeggiHap gevestigd in het LabHotel: zij maken pasta van doorgedraaide groenten. Een aantal van deze bedrijven is als gevolg van groei inmiddels verhuisd naar eigen bedrijfsgebouwen. Marc is ook actief als partner van Beagle Building dat Beagle Marconi aan het ontwikkelen is tegenover de voormalige citrusveiling aan de Marconistraat. Marc: “De verwachting is dat dit 11.600m2 grote laboratorium en kantoorgebouw ook snel verhuurd zal zijn. Er is een grote behoefte aan laboratoriumruimte.” 

‘Woonwerkwever’ 
Marc ziet de toekomst bijzonder positief tegemoet alhoewel hij ook struikelblokken ziet. “Ik ben voorzitter van de ondernemersvereniging. Dat is best een klus omdat het zo groot en divers is. Wat het ook lastig maakt is dat de gemeente vol inzet op wonen. Maar ze moeten niet vergeten dat werkgelegenheid de motor is. Mensen moeten genoeg verdienen om te kunnen wonen.” Het woord bedrijventerrein vindt Marc overigens niet toepasselijk voor het M4H-gebied. Hij vindt dat wonen en ondernemen vooral moet samengaan. “Dit gebied wordt een woonwerkwever; een weefgebied waar wonen overgaat in werken”, voorspelt hij.  

Omliggende wijken 
Als voorzitter van de ondernemersvereniging heeft Marc ook oog voor de samenhang met de omliggende wijken. De werkgelegenheid in het M4H gebied kan voor de mensen in die wijken een uitkomst zijn. De integratie met deze wijken kan wel beter beaamt Marc. “In de toekomst zal de ondernemersvereniging daar een rol in gaan spelen. Iedere ondernemer wordt dan chef van een thema, bijvoorbeeld veiligheid, sociale cohesie of samenwerking met de wijken. Die chef kan en groepje om zich heen verzamelen en het thema verder uitbouwen.” 

Wederom een ondernemer die aan visie en daden niets te kort komt. Denken én doen, een duidelijke richting voor M4H én Rotterdam. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieMarconistraat 16, 3029 AK Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://hurenlaboratorium.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.