Laankerk

Laankerk

KV0008

De Laankerk brengt wijkbewoners samen

Samen met zijn gemeenschap organiseert dominee Floris van Binsbergen, hersteld-hervormd dominee van de Laankerk in Kralingseveer, diverse activiteiten om de mensen in de buurt met elkaar te verbinden. 

Toegankelijker en betrokken 
“Wat een lamp is in de kamer, is een kerk in de wijk”, zegt Floris van Binsbergen. De kerk vindt het belangrijk om zich open te stellen en in te zetten voor de wijk. Hiervoor organiseert de gemeenschap allerlei activiteiten: van een maandelijkse lunch en het bezoeken van ouderen, tot huiswerkbegeleiding en het organiseren van een jaarmarkt. Vroeger was de kerk niet bepaald toegankelijk, vertelt Floris. “Er stonden letterlijk hoge hekken om het gebouw. Dit proberen we nu anders te doen. Ik draag bijvoorbeeld ook geen pak of hoed, dat maakt mij meer benaderbaar.”  

Samen eten
Inmiddels is de kerkgemeenschap flink verjongd: maar liefst 75 procent van de leden is jonger dan 40 jaar. “Er komen hier veel jonge gezinnen die betrokken zijn bij de maatschappij. We vinden het daarom belangrijk om ons in te zetten voor de buurt en de wijkbewoners.” Elise van Dalfsen is het aanspreekpunt voor de activiteiten van de kerk. “Twee jaar geleden zijn we gestart met het maken van maaltijden voor wijkbewoners. Elke drie maanden wordt er gekookt door mensen uit de gemeente waarmee een mooi buffet wordt gemaakt. Wijkbewoners kunnen dan gratis komen eten. Op deze manier leren mensen elkaar echt kennen”, zegt Elise. Sinds dit jaar organiseren we ook een maandelijkse lunch op zondag. Ook dat wordt door de buurt gewaardeerd.” 

Eenzame ouderen 
Omdat Elise vanuit de Laankerk het aanspreekpunt is in de wijk, komt ze geregeld bij de mensen thuis. “Door die bezoekjes merk ik dat veel ouderen eenzaam zijn. Om hierop in te spelen brengen we in samenwerking met buurtwerk alle 75-plussers in de wijk met Kerst en Pasen een presentje.” Voor het project ‘Voor Mekaar’ werkt de kerk samen met gemeente Rotterdam. “Bij dit project worden alle 75-plussers in de wijk bezocht. De Laankerk werft hiervoor de vrijwilligers die bij de mensen langs gaan.” 

Iets terug doen 
In een wereld die steeds meer individualiseert en verkilt, is het belangrijk om er voor een ander te zijn, aldus dominee Floris. Het geloof ervaren is meer dan alleen op zondag samen zingen, bidden en een boodschap delen. Het is belangrijk om ook iets te betekenen voor de mensen. “Juist voor de generatie ouderen waar we veel eenzaamheid tegenkomen. Deze mensen zijn blij met het sociale contact en de mensen van de kerkgemeenschap vinden het fijn dat ze iets voor een ander kunnen doen.” 

Betrokken bij de wijk 
Sinds 2021 woon Floris pal tegenover de Laankerk. “Er staat hier maar één kerk. Omdat ik hier de enige pastor ben, ga ik regelmatig bij de mensen thuis langs om mee te denken en mee te leven.” Elise is drie jaar geleden met haar gezin in de wijk komen wonen. Ze was al lid van de Laankerk, maar woonde toen nog in Capelle aan den IJssel. “Als je echt actief wilt zijn in een gemeente dan moet je ook in de wijk gaan wonen, vonden we. Dus zijn we hiernaartoe verhuisd. We merken dat het contact nu veel laagdrempeliger is en de samenwerking gaat gemakkelijker.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieIjsselmondselaan 340, 3064 AW Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.laankerk.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.