Kunstenaar Martin Wijk

Kunstenaar Martin Wijk

TW0007

Martin Wijk maakt sculpturen van op straat gevonden hout

Martin Wijk maakt sculpturen van op straat gevonden hout. Met zijn kunst van dit gerecyclede hout vertelt hij verhalen over verbinding.  

Kunst op de stoep 
Op straat, pal voor zijn woning werkt Martin aan allerlei houten kunstobjecten. “Mensen die langslopen vragen vaak wat ik aan het doen ben”, vertelt hij. “Ze willen dan weten wat ik maak en of er een gedachte achter zit. Of ze vertellen wat ze er zelf in zien. Zo ontstaan altijd interessante gesprekken en maak ik verbinding met mensen.” Martins kunstwerken, zoals harten, symbolen en abstractere sculpturen, gaan allemaal over verbinding. Zijn materialen vindt hij op straat of krijgt hij van mensen uit de omgeving. “Soms haal ik stukken hout uit containers. Van wat bijvoorbeeld eerst een boekenkast was, kan ik weer wat anders maken.” 

Helpende hand 
Al vanaf zijn vierde jaar is Martin bezig met houtbewerking, hij heeft het zichzelf geleerd. “Ik weet eigenlijk niks van hout”, lacht hij. “Ik weet vaak niet eens met welke boomsoort ik aan het werken ben.” Sinds twee jaar is Martin ook aan de slag bij CultuurWerkplaats Tarwewijk. Dat was meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik voelde me er thuis en welkom. Na een tijdje had ik zin om op de werkplaats mijn handen uit de mouwen steken en hielp ik waar ik kon. Het is echt geven en nemen hier. Het is prettig dat er niets van me wordt verwacht, maar toch doe ik veel voor het wijkcentrum. Tussen de bedrijven door werk ik er ook nog aan mijn eigen kunststukken.” 

Herkend worden 
Martin groeide op in Tarwewijk en woont er al bijna zijn hele leven. Hij kent veel mensen in de wijk en bewoners herkennen Martin van het houtbewerken op straat. “Ik hoorde laatst iemand zeggen dat ze me ‘de houtsnijder van Zuid’ noemen, tof hè?” Dat Martin herkend wordt geeft hem een goed gevoel. “Eigenlijk voelt het als een soort bekroning van mijn werk. Ik zit ondertussen alweer negen jaar voor de deur kunst te maken en het is tof om te horen dat dat mensen opvalt.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieCillershoekstraat 1 3081 BA Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.