Koffiebar CROOS

Koffiebar CROOS

CR0004

Koffiebar CROOS was tot de sluiting in januari 2023 dé ontmoetingsplek in de wijk

Crooswijkers Iris Schiebergen en Linda Wubben zagen in een leegstaand pand in hun wijk kansen voor een gezellig buurtplek. In 2017 startten zij CROOS: een koffiebar die dient als huiskamer waar mensen uit de buurt elkaar ontmoeten.  

Koffie in de wijk 
“Acht jaar geleden kwam ik in Crooswijk wonen en miste een koffiezaak in de buurt”, vertelt Iris, mede-eigenaar van CROOS. “Ik ben van huis uit grafisch ontwerper, maar een eigen koffiezaak runnen leek me erg leuk.” Woonstad bleek interesse te hebben voor nieuwe initiatieven in de wijk. Ze pitchte haar idee samen met twee andere enthousiaste wijkbewoners waaronder Linda Wubben. “Bij Woonstad werd onze pitch goed ontvangen, ook omdat we in ons plan rekening hielden met wensen uit de wijk.” 

Dorpsgevoel 
Het pleintje bij CROOS ervaart Iris als een klein dorp. Crooswijk ervaart ze als een prettige wijk: je zit zo in het groen van het Kralingse Bos, maar ook dicht bij het centrum van de stad. “Ik wilde op een plek wonen waar de kinderen snel naar buiten kunnen en waar ik kan hardlopen of zwemmen. Dat kan hier allemaal.” Tegelijk weet Iris dat er ook uitdagingen zijn in de wijk. “Crooswijk was een buurt waar je nog redelijk makkelijk een huis kon kopen. Die tijd is voorbij. Nu kom je er alleen tussen als je veel verdient en hoogopgeleid bent. Creatieve mensen, zelfstandig ondernemers en docenten trekken daardoor de wijk uit. Daarvoor komen mensen in de plaats die minder binding hebben met Crooswijk. Dat is jammer.” Verborgen problematiek speelt ook een rol. De wijk is arm en kampt met overlast van drugsdealers. “Ik weet dat ze actief zijn, je hoort de verhalen. Maar ook missen er faciliteiten zoals een bibliotheek of een speeltuin voor jongeren en kinderen. Dat kan beter.” 

Sociale contacten 
Al snel na de opening werd CROOS als buurtkoffiehuis een groot succes. Omdat hun partners in de weekenden stonden af te wassen, moesten de oprichters al binnen drie maanden personeel aannemen. Nog steeds zijn Iris en Linda de drijvende kracht achter CROOS. Het is een plek voor sociale contacten, dus zijn ze goed op de hoogte van wat er speelt in de buurt. “Iedereen komt hier; van ouders met kinderen en mensen die hier zitten te werken, tot wandelaars en borrelende vrienden. En we hebben natuurlijk onze vaste bezoekers die elke ochtend koffie drinken en een krantje lezen.” Aan de muren van CROOS hangt altijd kunst. “Dat regelt Urban Art Gallery voor ons. Soms komen mensen uit de buurt exposeren. Ook hebben we een verkooppunt met zelfgemaakte cadeautjes van José Klaasen.” 

CROOS is sinds januari 2023 permanent gesloten. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkCrooswijk
LocatieExercitiestraat 2, 3034 RA Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.