Kinderfaculteit Pendrecht

Kinderfaculteit Pendrecht

PeZw0005

De Kinderfaculteit organiseert leuke en leerzame lessen voor kinderen van groep 1-8 die in Pendrecht wonen of in Pendrecht naar school gaan

Jiska Peteroff en Diana Roosberg vormen samen met acht collega’s het team van Kinderfaculteit Pendrecht. Sinds negen jaar een belangrijke schakel in het educatie- en wijknetwerk van Pendrecht-Zuidwijk. De kinderfaculteit is ontstaan op initiatief van bewonersvereniging Vitaal Pendrecht. Deze stichting wilde iets in de wijk dat zou bijdragen aan een goede toekomst voor de kinderen. Een plek waar kinderen in aanraking komen met de maatschappij door bijvoorbeeld sport en cultuur in het programma op te nemen. 
 
Les vanuit leegstaande gebouwen 
In de zoektocht naar financiën voor dit plan is filantropische organisatie Stichting De Verre Bergen in beeld gekomen. De stichting heeft dit plan omarmd en verder gebracht. In de negen jaar dat de Kinderfaculteit bestaat is het flink gegroeid. Het personeel bestaat inmiddels uit een team van tien mensen en vele vrijwilligers. 

Naschoolse en onderschoolse activiteiten 
De Kinderfaculteit biedt naschoolse en onderschoolse lessen aan voor alle kinderen uit de wijk die naar de basisschool gaan. Voortdurend wordt gezocht naar manieren waarop kinderen nog beter ondersteund kunnen worden. Kleuters krijgen les onder schooltijd, waarmee alle kleuters op de scholen worden bereikt. Voor de kinderen uit groep 1 tot en met 8 zijn er bijvoorbeeld tuin- en kooklessen bij het Arboretum en sportlessen in de drie gymzalen in de wijk. Alles is gericht op het stimuleren van de interesse van de kinderen voor verschillende activiteiten. 
 
Alles gratis 
Jiska vertelt: “De sportactiviteiten die we aanbieden zijn instroomtrainingen. We willen kinderen zo meer laten bewegen en hen laten instromen bij een reguliere sportvereniging in de buurt.” Verder wordt altijd gereageerd op een specifieke vraag van een leerkracht of ouders. Voor de kinderen uit de wijk is alles gratis. In de wijk zitten 1.100 kinderen op school. De Kinderfaculteit bereikt daarvan rond de 800 kinderen. Diana vertelt: “Niet veel kinderen uit de buurt komen hier niet. Daar zitten we bovenop. We willen het liefst alle kinderen uit de wijk hier laten komen.” 
 
Ook voor volwassenen 
Diana vertelt dat mensen in de wijk het financieel niet altijd makkelijk hebben. “Maar”, zegt ze “het is echt een leuke wijk en de meeste mensen ken ik. Ik vind het belangrijk een praatje te maken met ouders. Mensen gaan dan meer vertellen. Dan hoor je dat ze op zoek zijn naar hulp, bijvoorbeeld voor een fiets voor hun kind.” Jiska vult dit aan en vertelt over mensen met taalproblemen die geen aansluiting kunnen vinden. “We proberen de boodschap de wijk in te sturen dat ze vanuit bijvoorbeeld Vitaal Pendrecht en andere organisaties geholpen kunnen worden met diverse regelingen. Omdat ze hier voor hun kinderen komen gaat dat makkelijker.”  

Door de mooie nieuwbouw vallen de problemen minder op 
De wijk is de afgelopen jaren vernieuwd en opgeknapt. Volgens Diana en Jiska wordt het steeds mooier met veel groen en speelgelegenheden. “Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn, alleen zie je het minder duidelijk”, waarschuwt Jiska. Diana denkt dat de vernieuwing van de wijk de kosten voor wonen hoger maakt. “Je hoopt niet dat mensen de wijk uitgeduwd worden. De meesten zeggen dat het hier toch goedkoper is dan in andere wijken.” 

Net een klein beetje te goed 
Het is natuurlijk niet zonder reden dat de Kinderfaculteit in Pendrecht is gevestigd. Er was niet veel voor kinderen in de buurt vertelt Jiska. Voor de wijk wensen ze dat in de toekomst alles aanwezig is voor kinderen om fijn op te groeien. Sport, cultuur en spel. Om van daaruit langzaam de stap naar het voortgezet onderwijs te kunnen maken. Jiska besluit: “Bij ons maken ze kennis met allerlei activiteiten, het zou mooi zijn als dat daarna in de wijk verder wordt opgepakt.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkPendrecht Zuidwijk
LocatiePlein 1953 192 3086 EM Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.kinderfaculteit.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.