Kiem Foei

Kiem Foei

DOW0005

Het Chinees Surinaamse eethuis Kiem Foei is een begrip op de West-Kruiskade

Het Chinees Surinaamse eethuis Kiem Foei is een begrip op de West-Kruiskade. “Onze klanten komen echt overal vandaan”, zegt eigenaresse Tatiana Liong. 

Bijzondere naam 
In 1987 opent de vader van Tatiana Liong het Chinees Surinaamse eethuis in het Oude Westen. Bij de opening wordt het eethuis door een Chinese sjamaan gezegend en krijgt het de naam Kiem Foei. Kiem betekent ‘goud’ en foei ‘iets wat klein begint maar zich ontwikkelt tot iets groters’. “Het is niet zomaar een naam: de stand van de zon en de maan was ook belangrijk”, vertelt Tatiana. “Mijn vader heeft zijn leven lang hard gewerkt, waardoor ik hem bijna nooit zag. Maar het harde werken heeft geloond.”

Buurtkantine 
Zesendertig jaar later zijn Tatiana en haar broer de eigenaren van het eethuis en is Kiem Foei een begrip in de wijk. “We proberen onze klanten het gevoel te geven van een restaurant. We komen de bestellingen opnemen, serveren aan tafel en ruimen ook af. Er is een goede balans in lekker, goed en betaalbaar eten. Je kan hier altijd binnen stappen en voor het kantoorpersoneel in de buurt zijn we de kantine.”  

Multiculturele straat 
De West-Kruiskade is een multiculturele winkelstraat met meer dan honderdtwintig verschillende ondernemingen. “Vroeger werd het hier China Town genoemd. Maar door de vele toko’s en winkels met exotische groentes vind ik het hier ook echt klein Suriname.” Behalve met haar klanten die overal vandaan komen is Tatiana ook begaan met de wijk en was ze bestuurslid bij de winkeliersvereniging. “Wij zijn lange tijd druk geweest met het opknappen van de straat, zoals kunst in de straat en gevelverlichting. Nu ziet het er ‘s avonds echt heel leuk en knus uit. Voor het Chinees nieuwjaar hangen we ook lampionnen in de bomen.”  

Leegstand 
Tatiana zou graag meer betrokkenheid zien van de andere winkeliers. “De straat is enorm opgeknapt, maar we moeten wel blijven opletten dat we niet teruggaan naar de tijd dat het hier donker en grimmig was. Daarvoor moeten meer winkeliers initiatief tonen en niet te afwachtend zijn.” De leegstand in de straat is een grote ergernis van Tatiana. Af en toe komt er in de straat een winkel bij, maar er valt ook vaak iets weg, aldus Tatiana. “Het maakt mij niet uit wat er komt, als de winkelpanden maar gebruikt worden en het een leuk publiek aantrekt. Ik zie nieuwe ondernemingen nooit als concurrentie maar als concullega’s.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieWest-Kruiskade 29, 3014 AK Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://kiemfoei.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.