Kerk van de Nazarener

Kerk van de Nazarener

TW0015

Het maakt niet uit of je wel of niet gelovig bent: de deuren van de Kerk van de Nazerener in Tarwewijk staan altijd voor iedereen open.

Het maakt niet uit of je wel of niet gelovig bent: de deuren van de Kerk van de Nazerener in Tarwewijk staan altijd voor iedereen open. Of je nou op zoek bent naar gezelschap, een plek nodig hebt om op te warmen, of voedsel of kleding kunt gebruiken. 

Geschiedenis 
De christelijke Kerk van de Nazarener in Rotterdam werd in 1975 opgericht. In de jaren tachtig telde de kerk veel leden, vooral uit Rotterdam-Zuid en omgeving. Doordat er in de Drechtsteden steeds meer kerkelijke gemeenten bij kwamen, trok een deel van de leden daar naar toe en liep het ledental van de kerk op Zuid langzaam terug. Vanuit de wens van de geloofsgemeenschap werd er gezocht naar mogelijkheden om als stadskerk te dienen: Een plek voor alle mensen in Rotterdam-Zuid die een verschil kan maken. 

Verbouwing 
Piet Boekhout is van jongs af aan betrokken bij de kerk en heeft er heel wat veranderingen meegemaakt. Ook was hij betrokken bij de omslag naar stadskerk. “We zijn hard gaan nadenken hoe we de kerk meer bij de buurt konden betrekken. Ik kom zelf uit het onderwijs, dus die kennis nam ik mee. We hebben een plan gemaakt waarbij we focusten op thema’s als armoede, eenzaamheid en verbinding. Dat plan zijn we nu aan het uitvoeren.” Het gebouw bleek toen niet geschikt voor alles er in de kerk zou gebeuren. Dus moest er worden verbouwd. “Daarbij was belangrijk dat het gebouw functioneel werd, maar wel een kerk zou blijven.” 

Open uitstraling naar de wijk 
De kerkbanken zijn vervangen door stoelen, zodat de kerkzaal meerde functies kan hebben. De vloer is aangepakt zodat deze makkelijk schoon te maken is na bijvoorbeeld het eten met meerdere mensen. Voor een meer open uitstraling naar de wijk zijn de mozaïeken ramen vervangen door normaal glas. “Je kunt hier nu naar binnen én naar buiten kijken. De mozaïeken ramen laten we herstellen en komen straks in de kerkzaal te hangen.” Ook wordt het grasveldje voor de kerk onderhouden en zijn er banken neergezet. “We hopen dat dit mensen aantrekt waardoor het hier levendiger wordt.” 

Hulp van vrijwilligers 
De Kerk van de Nazarener telt nu 136 leden. “Tachtig procent van de mensen hier doet iets als vrijwilliger voor de kerk. Zoals schoonmaken, klussen, maaltijden klaarmaken, kleding uitzoeken voor de kledingbank en mensen verzorgen.” Via Whats-Appgroepen wordt dit onderling georganiseerd en gecommuniceerd. De vrijwilligers zijn hard nodig, want de kerk heeft een druk weekprogramma. “Elke werkdag staat de deur open voor iedereen die zin heeft in een bakkie en een praatje. De gasten krijgen dan ook vaak een kom warme soep.” Piet vertelt dat veel bezoekers van de kerk de boot hebben gemist in het leven. “Op de bankjes achter de kerk hangen veel dakloze Hongaarse (ex-)arbeiders. In de loop van tijd zijn het onze vrienden geworden.” 

Hard nodig 
Op de bovenverdieping van de kerk is een kledingbank met dames-, heren- en kinderkleding. Elke dinsdagochtend komen er zo’n vijftien mensen uit de wijk samen om de gedoneerde kleding te sorteren. “Het doel is om bruikbare kleding door te geven aan wijkbewoners die zelf geen nieuwe kleding kunnen betalen. Zij mogen hier op afspraak gratis kleren komen uitzoeken.” Daarnaast staat elke maandag een lange rij voor de kerk, want dan worden er tweehonderd maaltijden weggegeven. “Sommige mensen eten de maaltijd binnen op, anderen halen het af. Hoe dan ook: elke maandag is alles op. Dus het zal hard nodig zijn.” 

Geloof als inspiratiebron 
Het geloof is de inspiratiebron voor de kerkleden. Het leert ze zien wat er aan de hand is op straat en in de wereld. “Hoe meer je je erin verdiept, hoe meer je gaat zien. We kunnen geen structurele problemen oplossen. Maar we kunnen er wel zijn voor de mensen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieCarnissesingel 240, 3084 NA Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://rotterdam.nazarene.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.