Keilepand
Keilepand
M4H0011
Een culturele én culinaire broedplaats voor ondernemers met duurzaamheid en circulariteit als belangrijke uitgangspunten.
Monica Adams vestigde zich in 2015 in het Merwe-Vierhavens gebied. Ze trok samen met architectenbureau Group A en haar eigen architectenbureau StudioADAMS in een pand aan de Keilestraat. Er gebeurde toen nog niet veel in het pand. Monica beschrijft het als ‘heel ruig, zeker voor dames’. Ze hebben zich er echter niet door laten afschrikken; de eerste 1400 m2 is stukje bij beetje aangepakt. In het begin door zelf te verbouwen, na verloop van tijd ook door anderen.
Een ruwe start
Monica: “Toen we in het gebouw kwamen hadden we met de toenmalige eigenaren afgesproken dat wij de binnenkant, zoals het schilderwerk en de centrale trap, zouden doen en dat zij het casco zouden aanpakken. Alleen werden zij vrij snel nadat we hier waren ingetrokken onteigend door Gemeente Rotterdam. Daardoor werd het proces van verbouwen vertraagd.” Het bracht de architecten op het idee om het pand te kopen zodat ze het zelf, in hoger tempo, verder konden ontwikkelen. Dat proces nam ruim drie jaar in beslag. “Uiteindelijk is het hele gebouw van 15.000 m2 gekocht, een behoorlijke ruimte om te vullen. In 2019 zijn we gaan verbouwen. De koop was in november van dat jaar. Wonderwel kwam dat met corona niet eens zo slecht uit.”
Recepten voor nieuwe inspiratie
Het gebouw is zo ingedeeld dat op de eerste verdieping alle kantoren van de architectenbureaus en de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) gevestigd zijn; op de begane grond zitten vooral bedrijven die zich bezighouden met houtbewerking en in de kelder werken voedselgerelateerde bedrijven zoals Kaapse Brouwers en Rechtstreex. Ook op de begane grond zit Food Union Rotterdam; een deelkeuken met 35 verschillende koks die niet in een keuken van een restaurant koken maar bijvoorbeeld voor productontwikkeling, catering of thuisbezorging. En er is een grote Inspiratieruimte voor workshops en kookstudio's. Binnenkort wordt hier ook een restaurant geopend.
Ruimte voor debat
Waar het gebouw zelf bekend is onder de naam Keilepand, zijn de mensen die samen in het gebouw werken dat als het KeileCollectief. “Onder de paraplu van de IABR zijn we met KeileCollectief AANKEILEN! gestart. AANKEILEN! is een mix van lezingen en debat waarin maatschappelijke opgaven worden gekoppeld aan de lokale actualiteit van M4H. Met de sessies willen we meebouwen aan een betere toekomst voor het gebied en de stad.” Ook worden in het Keilepand tentoonstellingen en verschillende evenementen georganiseerd waar kennisdeling centraal staat.
Een pand met perspectief
Bij de ingang van het Keilepand is een bar en café. Dat wordt kleinschalig gebruikt voor lunch en borrel door de gebruikers van het pand. Het heeft potentie om grootschaliger te worden gebruikt en in het weekend kan er daarom van alles gebeuren. Toen Adams en haar collega’s nog huurden, was een zorg dat het pand in de toekomst verkocht kon worden aan een ontwikkelaar en de huren daardoor onbetaalbaar zouden worden. Daarom is de insteek van de eigenaren dat ze de huur laag willen houden zodat de huidige partijen kunnen blijven.
Duurzame toekomst
Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijke uitgangspunten voor het Keilepand. Zowel in gebruik van het pand en de samenwerking met anderen in het gebied, als in de ontwikkeling van M4H als onderdeel van de stad. Doordat gebruikers eigenaar van het Keilepand zijn, heeft het KeileCollectief een stem in de ontwikkeling van het gebied gekregen. Het geeft hun de kans om zo samen met de andere bewoners van het Keilekwartier het overkoepelende motto van M4H: ‘Collectiviteit als basis voor Circulariteit’ verder te brengen. Inmiddels werken in het Keilepand ongeveer zeventien bedrijven met zo’n driehonderd medewerkers.
Collectie | Verhalen |
Plaats | Rotterdam |
Wijk | Merwe-Vierhavens |
Locatie | Keilestraat 7-9, 3029 BP Rotterdam |
Thema | Mooier & beter |
Website/Social Media | Www.keilecollectief.nl |