Kaapse Kringen

Kaapse Kringen

KAW0003

Stichting Kaapse Kringen wil het gat tussen de diverse culturen dichten middels het organiseren van verschillende activiteiten

Stichting Kaapse Kringen is opgericht in 2020 om bewoners met elkaar te verbinden. De stichting wil meer ‘sociaal en cultureel cement’ brengen op Katendrecht en gezamenlijke geschiedenis creëren. Dit doet zij door projecten te organiseren waar alle Katendrechters elkaar kunnen ontmoeten. Een ander speerpunt is om de kennis en netwerken van de ‘nieuwe’ Katendrechters in te zetten voor de wijk. 

De geur van de Maas 
Marianne Ketting is mede-oprichter en voorzitter van Stichting Kaapse Kringen. “Ik ben hier geboren. Mijn familie kwam hier in 1880 vanuit Tholen. Zij hebben hier cafés en pensions gehad voor de Zeeuwen die hier waren om de haven te graven. Ik ben op mijn achttiende vertrokken, maar mijn ouders zijn hier gebleven. Als je toen wat meer wilde van je leven dan moest je hier niet blijven”, vervolgt Marianne. “Ik ben gaan studeren maar heb wel altijd het gevoel gehad dat Katendrecht mijn laatste locatie op aarde zou zijn. En dat is gelukt.” Wat haar bij terugkomst enorm opviel was het gevoel van herkenning “de geur van de Maas, heerlijk, thuis”. 

Verschillende eilandjes 
Het vermaak en geroezemoes van de mensen op straat, de winkeltjes en de buurtcafés waar ‘Katendrechts’ werd geklaverjast, dat is inmiddels verdwenen. “Maar wat me het meest opviel was het enorme gat tussen de verschillende culturen, mensen met een migratieachtergrond, oude Katendrechters (Kapenezen) en nieuwe Katendrechters. Ik dacht, wat zonde, want zo’n wijk, het valt helemaal uit elkaar in eilandjes. Er is geen enkel verband meer. Een wijk zonder cohesie maakt geen plek waar je je thuis en veilig voelt.” 

Activiteiten voor verbinding 
“Er wonen hier multimiljonairs, tot mensen die naar de Voedselbank gaan en alles daartussen. Maar nieuwe bewoners noemen zich wel Katendrechter. Zo’n soort verbintenis zie je in geen enkele wijk.” Stichting Kaapse Kringen organiseert verschillende activiteiten om buurtbewoners met elkaar te verbinden. De 4 mei herdenking, de Kaap app, de wekelijkse markt, het onderzoek naar de Joden van de Kaap en een project over Joodse kinderen op de scholen, Keti Koti en de Kaap 2030. Marianne: “De Kaap 2030 is een groep die nauw en zeer positief samenwerkt met de gemeente over de bestemming van de leegstaande en leeg komende (bedrijfs)panden. Gezamenlijk wordt onderzocht om die panden een sociale bestemming te geven, zodat we weer winkels krijgen op de Kaap.” 

Een warme wijk 
Mijiza Jonas is lid van het bestuur van Stichting Kaapse Kringen, werkzaam bij Zadkine en Katendrechter. Ze is in 2007 op Katendrecht komen wonen met haar gezin. “Het mooiste stuk van Rotterdam.” Mijiza ervaart de wijk als een warme wijk. “Als ik hier naar huis kom voel ik mij altijd thuis. Het is een prachtig aanzicht als de zon onder gaat, ik voel mij hier gesteund, veilig en dankbaar dat ik mijn kinderen hier heb kunnen opvoeden.” 

Doorgeslagen met het bouwen 
Mijiza zet zich in voor haar wijk als vrijwilliger bij Kaapse kringen. Ook zij ziet de kloof tussen de bewoners. Om het authentieke van Katendrecht te bewaren is het belangrijk om dat sociaal en cultureel cement te creëren. “De verbinding van oude en nieuwe bewoners is een lastig proces om bij te benen. Er is zoveel bijgebouwd. Wij moeten nu stevig inzetten om die nieuwe gemeenschap te creëren.” En dat er wordt gebouwd op Katendrecht dat is zeker. “Ze zijn een beetje doorgeslagen met het bouwen en als je hoort wat er allemaal nog komt dan betekent het dat wij nog heel lang in die troep zitten van o.a. bouwafval en bouwherrie. Het gaat ten koste van de leefbaarheid van een wijk. Ergens moeten de gemeente of de projectontwikkelaars stop zeggen. Gelukkig moeten ze nu pas op de plaats maken vanwege de nieuwe wet m.b.t. CO2 waarden die wel of niet wordt aangenomen.” 

Maandelijkse netwerkborrel  
Stichting Kaapse Kringen organiseert elke maand een netwerkborrel. Vele buurtbewoners sluiten aan bij dit succesvolle event. In de toekomst wil de stichting meer soortgelijke activiteiten organiseren om de buurtbewoners bij elkaar te brengen. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKatendrecht Wilhelminapier
LocatieKabelhof 57 3072WJ Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://kaapsekringen.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.