Jongerenwerker Mees van Dijk

Jongerenwerker Mees van Dijk

HvH0002

Jongerenwerker Mees van Dijk houdt zich bezig met het mentale, sociale, emotionele en fysieke welbevinden van de kinderen, tieners en jongeren in Hoek van Holland

Mees van Dijk is jongerenwerker bij Welzijn op de Hoek – Stichting Humanitas in Hoek van Holland. Hij ondersteunt, geeft advies en helpt jongeren bij het organiseren van activiteiten. Ook is hij het aanspreekpunt voor organisaties en verenigingen in en rond het dorp. Mees heeft goed zicht op wat de jongeren bezighoudt in Hoek van Holland en zet zich in voor hun toekomst. 

Een toegankelijk eerste aanspreekpunt 
“Als jongerenwerker ben ik zichtbaar voor het hele dorp. Ik houd me bezig met het mentale, sociale, emotionele en fysieke welbevinden van kinderen, tieners en jongeren in Hoek van Holland. Een belangrijk aspect is het stimuleren van zelfredzaamheid”, vertelt Mees. Hij spreekt de jongeren op diverse plaatsen, op straat, op scholen, bij verenigingen of in de buurgemeenten. En sluit hij vaak aan bij activiteiten waar jongeren samenkomen, georganiseerd door verenigingen, scholen of sociaal ondernemers in het dorp. “De meeste jongeren kennen mij gewoon als Mees, ze plakken er niet meteen het label ‘jongerenwerker’ op. Dat komt denk ik omdat ik hier ben opgegroeid, geboren en getogen. Veel jongeren kende ik ook al voor ik dit werk ging doen.” 

Preventief werken 
“Mijn groep jongeren zit tussen de 10 en 23 jaar, dat is een hele brede groep.” De jongste groep spreekt hij op de drie basisscholen in Hoek van Holland. Zo is hij ook meteen zichtbaar voor ouders en professionals. “De jongeren ontwikkelen zich natuurlijk snel.” Om problematiek vroegtijdig te kunnen signaleren, bij te springen indien nodig of jongeren te koppelen aan partners in het gebied zijn de korte lijnen ontzettend belangrijk. Voor de jongeren zijn er geen gebiedsgrenzen. Voor de middelbare school zijn ze aangewezen op de scholen in de naastgelegen gemeenten. Om met de jongeren in contact te blijven is er daarom een samenwerking met Jongerenwerk Vitis Welzijn en schoolmaatschappelijk werk van de VO-scholen. Daarnaast haalt Welzijn op de Hoek het stedelijke preventieve aanbod van Gemeente Rotterdam naar Hoek van Holland. Mees is niet alleen op straat te vinden, maar ook in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’. Daarnaast is hij ook actief op de verschillende social mediakanalen. 

Binding met het dorp, het Westland én Rotterdam 
Jongeren in Hoek van Holland voelen zich verbonden met het dorp. “In Hoek van Holland komen jongeren vaak in grote groepen samen in het Huis van de Wijk of bij verenigingen. Ze kennen elkaar en staan voor elkaar klaar.” Die verbondenheid heeft te maken met het vertrouwde dorpse gevoel, wat veel van hen ook vinden op de middelbare scholen in het Westland. Daarnaast weten jongeren, mede door de metro, steeds beter de weg te vinden naar de stad en komen jongeren uit Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen vaker richting Hoek van Holland. Opvallend vindt Mees dat steeds meer Hoekse jongeren voor activiteiten naar de stad gaan: “soms hoor je ze roepen; ‘wij horen bij Rotterdam!’. Ze ervaren wel verschil tussen het Westland en Rotterdam.” 

Toekomst 
Jongeren in Hoek van Holland gaan naar school onder andere in Rotterdam, Den Haag, het Westland of Schiedam en kiezen daarna voor een vervolgopleiding, vakopleiding of gaan werken. Daarnaast heeft een groot deel van de jongeren een bijbaan, bijvoorbeeld bij de tuinders, supermarkt of in Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’. Ook zetten jongeren zich vrijwillig in bij onder andere de verenigingen. De jongeren willen als ze uit huis gaan graag een eigen woning in Hoek van Holland. Er is wel aanbod, maar dat is niet altijd de plek waar ze willen wonen. Het verlies van woonpunten geeft dan de doorslag om niet voor die woning te kiezen. Mees zet zich daarvoor in, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de woningcorporaties en de jongeren zelf. “Ik vind het belangrijk om het positieve geluid van de jongeren te laten horen. Zij moeten de kans krijgen zichzelf te laten zien.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.welzijnopdehoek.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.