Jobs-Score

Jobs-Score

DHSM0006

Jobs-Score biedt dagbesteding aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Jobs-Score biedt sinds 2008 dagbesteding aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deelnemers kunnen dakloos zijn, in een begeleid wonen-traject zitten, een verslavingsverleden hebben of daar nog steeds mee kampen. Sinds 2015 is Jobs-Score onderdeel van de Nico Adriaans Stichting (NAS). 

Positieve bijdrage in de wijk 
Begeleider Natalie van Halewijn spreekt met warmte over de deelnemers van Jobs-Score. De mensen die ze begeleidt leveren een belangrijke bijdrage aan de wijk door die schoon en veilig te houden. “Ken je dat stenen trappetje naast de Pieter de Hoochbrug? Dat vegen onze mensen regelmatig schoon zodat mensen niet uitglijden over de bladeren.” De deelnemers doen hard hun best om hun leven weer op te bouwen en uit een sociaal isolement te komen. “Je ziet ze kleine stapjes maken en groeien. Dat is zo mooi.” 

Meedoen in de maatschappij
Vijf dagen per week kunnen deelnemers bij Jobs-Score terecht voor een dagbesteding. Tijdens het inloopmoment wordt er onder het genot van een bak koffie bepaald wie wat gaat doen. “Dat kan vuil prikken zijn op Coolhaveneiland, maar ook worden er vogelhuisjes getimmerd en beschilderd. Zo krijgen de deelnemers weer structuur in hun leven en hebben ze dagelijks sociaal contact.” De mensen waarderen die structuur. Het geeft ze het gevoel dat ze nuttig zijn en onderdeel uitmaken van de maatschappij. Zoals een van de deelnemers tegen Natalie zei: “Op deze manier ben ik net zoals mijn buurman of buurvrouw die in de ochtend naar het werk vertrekt.” 

Begeleiden naar zelfredzaamheid 
We creëren hier een plek waar mensen zich veilig voelen”, zegt Natalie. Naast het werk organiseren we ook leuke dingen, zoals een uitje naar de Efteling of een weekendje weg.” Sommige deelnemers zijn na een paar maanden al klaar om een betaalde baan te zoeken of om op zichzelf te gaan wonen. Anderen zijn al jaren actief bij Jobs-Score. “We proberen mensen naar zelfredzaamheid te begeleiden. Maar voor sommigen is het hier komen al zo’n prestatie, zeker als er een verslaving in het spel is. We hebben wel de regel dat ze ze niet mogen gebruiken tijdens het werk.” 

Mensen worden gezien 
Het contact met andere hulpverlenende instanties en de buurtbewoners is goed. “We nodigen buren uit om langs te komen. Gewoon voor een kopje koffie, maar ook om het aan te geven als er iets niet goed gaat. Ze stappen hier makkelijk naar binnen.” De deelnemers zijn verbonden met de wijk en haar bewoners. “De buurman komt weleens croissantjes brengen voor de deelnemers. Onze mensen worden echt gezien door wijkbewoners. Laatst werd ik gebeld door een bewoner uit het Lloydkwartier. Dat ze een bepaalde dame al twee weken niet had zien prikken in de wijk en of alles goed ging. Zo’n telefoontje zegt veel.” Tegelijk is er ook een uitdaging met de vele opvangplekken in deze wijk. “Ik kan het me goed voorstellen dat het bewoners een onveilig gevoel geeft als er tien mannen voor een opvangplek op straat staan. Wij laten onze mensen bewust alleen of in groepjes van twee de straat op gaan.” 

Meer groen voor de rust 
“De wijk kan wel wat meer groen gebruiken en ook daar dragen de deelnemers aan bij”, vertelt Natalie. “Tijdens een Opzoomer-actie hebben we een buurtbewoonster geholpen met het vullen van bloembakken. Maar verder is dit wel een stenige wijk, ja. Meer groen zou goed zijn voor de rust.” Natalie zou in de toekomst graag meer activiteiten bij Jobs-Score zien die bewoners en deelnemers met elkaar verbindt. “Bijvoorbeeld een workshop schilderen, of iets met een maandelijks wisselend thema. Wie weet kunnen wijkbewoners die workshops zelf geven. Dat is wel een toekomstdroom.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDelfshaven-Schiemond
LocatieCoolhaven 92, 3024 AG Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://nasrotterdam.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.