Injera Habesha

Injera Habesha

BT0041

Fasiga Brihanu ziet haar restaurant Injera Habesha aan het Hudsonplein als een plek waar ze mensen met elkaar kan verbinden.

Fasiga Brihanu is eigenaar van het restaurant Injera Habesha aan het Hudsonplein in BoTu. Het Afrikaanse restaurant heeft veel vegetarische en veganistische gerechten uit Ethopië, het land waar Fasiga is geboren. 

Vluchtelingen voor vluchtelingen 
Het openen van een restaurant was altijd haar ambitie. Toen Fasiga in 2002 als vluchteling naar Nederland kwam, hield ze zicht eerst bezig met andere projecten. Ze richtte o.a. een stichting op: Vluchtelingen voor vluchtelingen, met een locatie aan het Visserijplein. Fasiga: “Ik ben in slechte omstandigheden gevlucht uit mijn land en heb heel veel meegemaakt. Toen er in 2015 een grote stroom vluchtelingen uit Eritrea en Syrië kwam wilde ik deze mensen helpen. Toen ben ik spreekuren op gaan zetten. De behoefte aan hulp bleef groeien en de stichting begeleid nu bijna 400 cliënten. Ik ondersteun zelf ondertussen geen vluchtelingen meer maar zit nog wel in het bestuur van de stichting.” 

Prachtige cultuur 
In 2019 ging Fasiga haar ambities achterna en opende het restaurant Injera Habesha. “Voor mij is het niet alleen een restaurant maar ook een manier om mijn cultuur te delen en mensen te leren over Ethiopië. Heel veel mensen die aan Ethiopië denken hebben de beelden van de hongersnood van de jaren ‘80 in hun hoofd. Maar het verhaal over Ethiopië is zoveel meer dan dat. Ik wil dat negatieve beeld veranderen en iedereen laten zien hoe mooi en prachtig mijn land en mijn cultuur is.” 

Verbinding 
Injera Habesha bestaat nu drie jaar en wordt goed bezocht door bewoners uit de wijk en door mensen van buitenaf. “Ik zie mijn restaurant als een plek waar ik mensen met elkaar kan verbinden. Ik wil dat iedereen zich hier thuis voelt dus ook de mensen die minder te besteden hebben. Een zorg is wel de inflatie. Daardoor wordt alles duurder waaronder de boodschappen voor het restaurant. Ik wil de prijzen van mijn gerechten liever niet duurder maken, maar met deze prijsstijgingen zal dat helaas wel moeten. Dan is het de vraag of sommige gasten dat nog kunnen betalen.” 

Muziekevents 
Fasiga doet alles zelf. “Ik sta in de keuken als chef maar doe ook de boekhouding en de communicatie,” Daarbij organiseert Fasiga ook allerlei muzikale events op het Hudsonplein, bij haar voor de deur. “Ik nodig dan alle bewoners uit, regel muzikanten en maak lekker eten. Op deze manier probeer ik bewoners en ondernemers met elkaar te verbinden en dat doe ik allemaal voor de wijk. Ik geef liefde aan de wijk en dat heeft de wijk ook nodig. Ik krijg hier respect voor terug; respect moet je namelijk verdienen, dat krijg je niet zomaar.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieHudsonplein 7B, 3025 CA Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://www.injerahabesha.com/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.