iKapitein

iKapitein

BT0040

iKapitein Boats & Bites, Rotterdam next level ontdekken met als gevolg levendige en schone vaarwegen.

Wesley Dos Santos is geboren en getogen in Bospolder-Tussendijken en oprichter van iKapitein. Bij iKapitein kan je een sloep, waterfiets of sup huren én lekker eten. Wesley: “We bieden mensen de mogelijkheid om Delfshaven next level te ontdekken.” 

Gevoel van vrijheid 
In 2016 raakte Wesley verliefd op het varen. Het gevoel van vrijheid en je eigen koers kunnen bepalen waren zaken die hem hierin aantrokken. Toen hij na een boottrip terugkwam in zijn eigen woonwijk Delfshaven merkte hij op dat daar niet veel met het water werd gedaan, in ieder geval niet recreatief. Daar bracht Wesley snel verandering in. Hij kocht een sloep om te verhuren, maakte een website en startte op die manier zijn onderneming iKapitein. 

‘Trash hunten’ 
Inmiddels kun je bij iKapitein terecht voor het huren van diverse sloepen, waterfietsen en supboards. Ook staat iKapitein voor het schoner maken van de binnenwateren. De mensen krijgen grijpers en vuilniszakken mee en kunnen tijdens het varen gaan ‘trash hunten’ zoals Wesley dat zelf zegt. 

Horeca 
Sinds 2021 heeft iKapitein ook een locatie op het vaste land. “Ik merkte namelijk dat er vanuit de mensen erg veel behoefte was om voor en na het varen samen te komen om bijvoorbeeld wat te eten of te drinken. Nu is onze locatie in de wijk uitgegroeid tot een goed lopend restaurant met zowel een Kaapverdische en Nederlandse keuken!”. 

Sociaal ondernemerschap 
Naast het ondernemen zet Wesley zich in voor de wijk met verschillende projecten waaronder het bewustwordingprogramma ‘vaar je eigen en schonere koers’ voor basisschoolleerlingen uit Delfshaven. Wesley: “Delfshaven wordt gezien als achterstandswijk en ik vind het belangrijk om een signaal te geven dat hier ook van alles kan. Je hoeft bijvoorbeeld niet uit een rijk gezin te komen om iets voor elkaar te krijgen. Dat is iets wat ik de kinderen mee wil geven. Bij verschillende scholen in de wijk vertel ik over sociaal ondernemerschap en mijn eigen ervaringen. Daarna neem ik de leerlingen mee naar de praktijk en gaan we varen en vuil prikken.” 

Concepten bedenken 
“Wat ik heel leuk vind om te doen is concepten opzetten en mensen zoeken die dat uit kunnen voeren en dit leuk vinden. Ik ga hiervoor altijd eerst op zoek in de wijk, ongeveer 80% van de werknemers komt uit de wijk.” 

BoTu Awards 
In 2020 organiseerde Wesley voor de eerste keer de BoTu Awards. “Dit zijn wijkonderscheidingen, die de kracht, positiviteit en veerkracht van de wijk belichten. Wij zijn een hele rijke wijk op het gebied van cultuur, horeca, sport en duurzaamheid. Graag wilde ik de mensen die zich hiermee bezig houden in het zonnetje zetten.” Wesley deelde dit idee met buurtbewoners en op die manier werden de BoTu Awards in het leven geroepen. Bewoners en ondernemers konden genomineerd worden in de categorieën duurzaamheid, sport, cultuur en horeca. Uit de genomineerden werd een selectie gemaakt door een vakjury en hier mocht op gestemd worden. De winnaars kregen een flink geldbedrag om hun bedrijf, ontwikkeling of initiatief verder uit de bouwen. 

Persoonlijke drijfveren 
Wesley: “Ik ben nieuwsgierig en wil met mijn onderneming en de projecten die ik organiseer iets teruggeven aan de wijk en de wijkbewoners. Dat geeft mij een goed gevoel. Daarnaast wil ik laten zien dat er van alles mogelijk is, ook in een wijk als Delfshaven!” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieAelbrechtskolk 53, 3025 HB Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://www.ikapitein.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.