iCOON

iCOON

HvH0011

In een bunker in de duinen tussen de Nieuwe Waterweg en Noordzee ligt iCOON, een museum voor minimalistische kunst en design

Toen beeldend kunstenaar Helma Vlemmings in 2011 met haar partner Ard van Rotterdam naar Hoek van Holland verhuisde, ging ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Negen jaar later zetten Ard en Helma in een bunker in de duinen tussen de nieuwe Waterweg en Noordzee, een museum voor minimalistische kunst en design op.  
 
Van bunker naar museum 
Sinds ze de sleutel hebben zijn Helma en Ard druk bezig om de bunker een nieuwe bestemming te geven. “We hebben nieuwe dakbedekking laten plaatsen, want het lekte binnen. Er is een klimaatbeheersingssysteem geïnstalleerd, alles is opnieuw geschilderd en we hebben een gelijkvloerse entree laten maken. Alles om er een echt museum van te maken.” Al tijdens de verbouwing van iCOON werd Helma benaderd door beeldmaker Vivian Ammerlaan. Vivian had onderzoek gedaan naar de zee en wilde haar prachtige fotografie en installaties graag bij Helma en Ard exposeren. “Het jaar daarop verzorgde zij onze pilottentoonstelling.” 
 
Hotspot van Hoek van Holland 
Minimalistische kunst en design zijn Helma’s grootste passie. “In Nederland is nog geen museum voor minimalistische kunst, terwijl er een mooi aanbod is. In iCOON wil ik dit soort werk graag laten zien.” Tegelijkertijd wil Helma een gebaar maken naar Hoek van Holland en Rotterdamstad. Projecten als ‘Doek van Holland’ en ‘De Zachte Stad’ moeten zorgen voor meer verbinding tussen het museum en de omgeving. “iCOON moet een fijne plek worden om te beleven, misschien wel een hotspot. Iets waar Hoek van Holland van gaat stralen, of je nu wel of niet iets hebt met moderne kunst.” 
 
Van parel naar parel 
Voor Helma lijkt Hoek van Holland op het Rotterdam van dertig jaar geleden. “Het dorp is de underdog van de grote stad. Het is een plek met potentie, maar je moet wel de parels leren te vinden.” Ze wil daarom graag de schoonheid van Hoek van Holland laten zien aan het publiek. Ze steunt twee Hoekenezen die een website en een boekje samenstellen waar in dit stukje Rotterdam de bijzondere verhalen en plekken te vinden zijn. “Dan kun je een heel andere kant van Hoek van Holland zien. Het hoeft hier geen permanent vakantieoord worden. Die bijzondere plekjes mogen gewoon wat meer gaan glanzen, zodat alles met elkaar verbonden wordt.”  
 
Ontdekkingsreis 
Het werk aan de buitenkant van het museum doet Ard voor een groot deel zelf. “We zijn niet vermogend , maar stoppen onze tijd en spaargeld er met liefde in.” Helma is actief in de culturele sector in Hoek van Holland en zoekt graag de samenwerking op. In 2022 was iCOON onderdeel van de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg. Nu zoekt iCOON steun voor een installatie van Krijn de Koning en Joram Raaijmakers. In de windstille duinvallei achter de bunker zal daarvoor een duinkamer en een uitkijktoren worden gerealiseerd: een plek waar je kunt rondzwerven of de toren kunt beklimmen, op zoek naar een ander perspectief. Ondertussen werkt het stel hard verder aan de (op)bouw van het museum. “Het hoeft niet van marmer te worden, maar we organiseren al veel leuke activiteiten. Het is een ontdekkingsreis: ontdekken wie we mogen en kunnen zijn.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieBadweg 1b, 3151 HA Hoek van Holland
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.icoonhvh.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.