Huis van de Wijk De Nieuwe Nachtegaal

Huis van de Wijk De Nieuwe Nachtegaal

OCW0006

In dit Huis van de Wijk in een voormalig bejaardentehuis organiseren zo'n veertig vrijwilligers recreatieve- en sportactiviteiten voor de wijkbewoners

Aan de Mezenhof midden in Oud-Charlois vind je De Nieuwe Nachtegaal: een gezellig Huis van de Wijk in een voormalig bejaardentehuis. Hier organiseren zo’n veertig vrijwilligers recreatieve- en sportactiviteiten voor de bewoners van de wijk.  

Stichting De Nieuwe Nachtegaal 
“Nadat het bejaardentehuis leeg kwam te staan, zouden hier woningen komen voor probleemjongeren”, vertelt John van der Jagt. “Maar dat zagen ze in de wijk niet zo zitten.” Als bewoner van Charlois is John vanaf het begin bij De Nieuwe Nachtegaal betrokken. Eerst als voorzitter van het actiecomité tegen het herbestemmingsplan, later als voorzitter van de wijkvereniging en Stichting De Nieuwe Nachtegaal. “Toen de plannen voor de jongeren niet doorgingen, heeft het actiecomité in samenwerking met de wijkbewoners randvoorwaarden bepaald voor een nieuw bestemmingsplan. De uitkomst was De Nieuwe Nachtegaal.” 

Bewoners met een rugzakje 
Om het pand te bekostigen wonen er ook mensen met een psychiatrische achtergrond die begeleid worden via Antes, voorheen Bavo Europoort. In het begin waren de buurtbewoners wat huiverig voor hun komst. Want wat moet je met een concentratie van mensen met psychische problemen, midden in een woonwijk? Achteraf bleek het paniek om niks. “De bewoners worden hier volledig geaccepteerd en door niemand gek aangekeken. Mensen met een psychiatrische achtergrond zijn ook gewoon mensen.”  

Aandacht voor eenzaamheid 
De Nieuwe Nachtegaal is een bekend begrip in Charlois. Er komen veel ouderen, wat zorgt voor minder eenzaamheid in de wijk. Samen met vrijwilligers wordt er gekaart, geschaakt, een biljartje gelegd en bingo gespeeld. Ook zijn er workshops en is er een speciale 55+ groep. “Via de wijkverpleegkundige ontdekten we dat er senioren in Charlois wonen die geen mantelzorg krijgen. Bijvoorbeeld omdat hun kinderen ver weg wonen of door een slechte familieband. Voor deze groep doen we elke week boodschappen. Of ze kunnen voor een klein bedrag aanschuiven bij de buurthap.” Ook worden er klusjes gedaan en bij problemen de juiste personen ingeschakeld, zoals de wijkverpleegkundige of maatschappelijk werker. 

Veel gedoe door huisjesmelkers 
John omschrijft Oud-Charlois als een leuke, hechte wijk waar bewoners elkaar kennen en goed met elkaar om gaan. “Maar er zijn ook problemen”, zegt hij. Zoals overbewoning in huizen waar huisjesmelkers kamers onderverhuren aan arbeidsmigranten. “Ze wonen soms wel met tien man in een tweekamerwoning. Dat zorgt voor veel overlast.” Contact met deze groep is er bijna niet, omdat vrijwel niemand permanent in Nederland blijft. En dan is er nog de taalbarrière. Handhaving en wetgeving door de gemeente op het gebied van huisjesmelkers is voor John dan ook noodzakelijk. “Als je dat op orde hebt, zet je als gemeente een belangrijke stap om samen met de bewoners te werken aan een betere wijk.” 

Focus op wat wél kan
De gemeente moet beter luisteren naar de bewoners zodat ze weten wat er speelt, vindt John. En niet afhaken. Zoals die keer dat het idee voor een waterreservoir bij het Nachtegaalplein na veel input van bewoners en experts toch niet werd gerealiseerd. “Als je burgers betrekt bij besluitvorming en er wordt vervolgens niets mee gedaan, dan krijg je natuurlijk nooit de nodige participatie. Dan laten mensen het de volgende keer afweten. Dat is behoorlijk frustrerend. Daarom focussen wij ons nu op dingen die we wel kunnen realiseren, al is het kleinschalig.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud-Charlois Wielewaal
LocatieMezenhof 1 3082 ZE Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://denieuwenachtegaal.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.