House of Urban Arts

House of Urban Arts

TW0002

House of Urban Arts biedt talentontwikkeling en brengt buurtbewoners samen

Hotspot 
House of Urban Arts is gevestigd in het Urban Arts Centre, een voormalige schoolgebouw middenin Tarwewijk dat is omgetoverd tot een cultureel centrum.  Wijkbewoners kunnen er terecht voor lessen in onder meer rap, dans en zang. Ook dient het gebouw als een soort hotspot waar buurtbewoners samen kunnen komen. Initiatiefnemer van House of Urban Arts is Indirah Tauwnaar. Zij deelt met ons vol trots haar motivatie, inspiratie en toekomstplannen. 

Talentontwikkelingsprogramma’s 
House of Urban Arts heeft vier talentontwikkelingsprogramma’s, vertelt Indirah. “Het eerste is de School of Urban Arts en is het beste te omschrijven als een soort proeverij voor jonge mensen. Wij zorgen ervoor dat zij in aanraking komen met verschillende disciplines. Het tweede is House of Urban Creators, een plek waar makers zich kunnen doorontwikkelen en les krijgen van professionals. Het derde programma is Future in Dance en focust zich voornamelijk op dans. Hier leren kinderen vanaf zes jaar dans- en podium skills. Als vierde organiseren wij evenementen en verzorgen de programmering voor derden.”

Red Een Talent 
Betaalbaarheid is een must, vindt de organisatie van House of Urban Arts. “We maken rond de 20.000 vrijwilligersuren per jaar en bieden lessen aan voor een lagere prijs. Daarnaast hebben wij een traject bedacht genaamd ‘Red Een Talent’. Hiermee dagen wij mensen die meer geld te besteden hebben uit om de contributie voor een talent boven de achttien jaar te betalen. Voor talenten onder de achttien is er het jeugdcultuurfonds.” 

Combineren meerdere disciplines 
Indirah wilde zich nooit op één manier ontwikkelen. “Ik heb een vooropleiding musical gevolgd, ik heb sport aerobics gedaan en ik heb meegedaan aan hiphopwedstrijden op wereldniveau. Ik ben zelfs meerdere keren wereldkampioen geweest”, vertelt ze trots. Het viel Indirah op hoeveel animo er was voor het combineren van verschillende kunstvormen. “Dat is ook wat House of Urban Arts onderscheidt van andere organisaties. We combineren meerdere disciplines, werkend naar een eindproduct. Voor ons is het belangrijk dat we jongeren uitdagen op allerlei verschillende vlakken. Daardoor kunnen ze een betere toekomstroute voor zichzelf uitstippelen en op het rechte pad blijven.” 

Met je passie geld verdienen 
De doelgroep van House of Urban Arts is erg breed. “Wij richten ons op de leeftijdsgroep van twee tot en met vijfendertig jaar. Ook mensen van in de dertig kunnen onzeker zijn over hun toekomst. Daarom willen we bijdragen aan de profilering van urban arts, het een hoger podium bieden, zodat mensen zien dat je er gewoon je werk van kunt maken. Ik hoop dat ik volwassenen en ouders aan het denken kan zetten, waardoor zij zich realiseren dat je niet altijd hoeft te studeren en van negen tot vijf hoeft te werken. Sommige mensen worden daar doodongelukkig van. Ook met je passie kun je je geld verdienen als je de juiste begeleiding krijgt.” 

Eten in de gymzaal 
Het doel van Indirah gaat verder dan het uitdagen van talent. Het samenbrengen van buurtbewoners is voor haar net zo belangrijk. Het liefst doet ze dit door middel van samen eten in de gymzaal van het voormalige schoolpand. “We willen dat mensen uit de wijk kennis met ons maken. In de meeste niet-westerse culturen brengt eten elkaar samen. Door samen te eten schep je een band en leer je elkaar en elkaars cultuur echt kennen, iedereen is welkom. 

Een thuis 
House of Urban Arts komt voort uit de persoonlijke ervaringen van Indirah. Het is een thuis speciaal voor mensen die ‘multi talented’ zijn en zich multidisciplinair willen ontwikkelen.  Ze is positief over de toekomst: “Ik zie voor me dat heel veel jongeren, uit deze wijk maar ook uit de rest van Nederland, hier een thuis kunnen vinden. Hopelijk kunnen ze zich hier op verschillende manieren ontwikkelen. Ik zie House of Urban Arts als een plek waar de wijk straatkunst ontmoet, óók voor de mensen die er weinig ervaring mee hebben.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieZwartewaalstraat 28 3081 HZ Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://www.houseofurbanarts.com
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.