Houria Turich

Houria Turich

BT0034

Betrokken wijkbewoner Houria is taal- en milieucoach bij Stichting Pauw.

Houria omschrijft zichzelf als ‘een spontane bewoner’. Ze woont sinds 1991 in Bospolder Tussendijken en heeft twee volwassenen kinderen, een schoonzoon en kleindochter. Ze werkt als taal- en milieucoach in de wijk, is afgestudeerd social worker, bewindvoerder, budgetconsulent en mantelzorger voor haar ouders en wijkbewoners.  

BoTu aardgasvrij 
In Bospolder-Tussendijken zet Houria zich momenteel vooral in als taal- en milieucoach. Ze helpt bewoners met het energiezuinig maken van hun huis. Belangrijk werk want Bospolder Tussendijken (BoTu) is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap maakt van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie. Het doel van de gemeente is om heel BoTu voor 2025 aardgasvrij te maken. Om dit plan te laten slagen is het wel belangrijk dat de bewoners van BoTu goed ingelicht zijn over de energietransitie binnen hun wijk. 

In alle talen 
Houria zet zich hiervoor in namens Stichting Pauw. Met acht andere vrouwen heeft de stichting tot begin 2022 zo’n 300 huizen voorzien van radiatorfolie, ledlampen, energiebesparende douchekoppen maar ook reparatieverzoeken ingediend voor bijvoorbeeld lekkende radiatoren. De coaches spreken allemaal verschillende talen: Arabisch, Berbers, Turks, Kaapverdisch,Somalisch en Spaans. Houria vertelt: “Wij spreken eigenlijk bijna alle talen die in de wijk gesproken worden. Dit is belangrijk want niet iedereen spreekt altijd goed Nederlands. Vandaar het woord taal in de naam taal- en milieucoach.” 

Sociale duurzaamheid 
Naast de energiebesparende maatregelen is ook het sociale aspect belangrijk. “Door mensen te adviseren verander je naast het stukje energiezuinigheid ook een stukje gedrag. Ik noem dat sociale duurzaamheid; het gedrag dat je nodig hebt om te verduurzamen. Daarnaast kijken we bij een bezoek altijd ook naar gesloten enveloppen op tafel of naar kinderen die niet naar school gaan. We signaleren dat en bieden mensen hulp aan als ze dat willen. Wat wij doen gaat veel verder dan alleen maar een lampje indraaien of radiatorfolie plaatsen.”  

Bewindvoering 
De coaches van Stichting Pauw krijgen de kans om zichzelf ook verder te ontwikkelen. Houria heeft daardoor de HBO opleiding bewindvoering gevolgd. Deze heeft zij in drie maanden afgerond terwijl hier normaal een jaar voor staat. In de toekomst wil zij hier graag mee aan de slag. 

Armoede en schulden 
Houria is super gedreven in wat zij doet en vertelt hier met veel passie en motivatie over. Wat zijn haar drijfveren om dit te doen? Houria: “Dat is heel persoonlijk, been there done that, ik heb alles wat ik nu meegeef zelf doorgemaakt. Ik heb schulden gehad, ik heb shit gehad, ik heb sommige dagen geen brood kunnen eten. Kortom ik heb zelf ook armoede en schulden gekend. Mijn persoonlijke drijfveer is dan ook om te zorgen dat zo min mogelijk mensen dit hoeven mee te maken.” 

 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieRosier Faassenstraat 22, 3025 GN Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.