HAKA-gebouw

HAKA-gebouw

M4H0022

Een multifunctioneel (kantoor) gebouw met horeca in een karakteristiek Rijksmonument.

Robert Wittenberg is brand manager bij de Dudok Horeca Groep.  Hij draagt bij aan de ontwikkeling van de begane grond van het HAKA-gebouw, een rijksmonument in Merwe-Vierhavens en eigendom van Dudok Real Estate. Het voormalig handelskantoor uit 1931 staat nu nog grotendeels leeg maar wordt in de toekomst verder ontwikkeld tot een evenementenlocatie, voor zowel zakelijke als culturele evenementen.” 

Dudok Horeca Groep 
Robert is geboren en getogen in Deventer en studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn carrière bij Dudok begon 31 jaar geleden bij het Dudok filiaal aan de Meent waar hij jaren werkte als bedrijfsleider en hielp bij het oprichten van de Dudok locaties in Den Haag en Arnhem. Inmiddels is hij brand manager voor de Dudok Horeca Groep, momenteel actief in vier steden in Nederland, waaronder Rotterdam. 

Rijke geschiedenis 
Het prachtige HAKA-gebouw is een rijksmonument met een bijzondere geschiedenis. Het bedrijfsgebouw werd in 1932 gebouwd in opdracht van Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer (HAKA). In het pand zat een koffiebranderij, een theemengerij en een verpakkingsafdeling met daarnaast kantoren, een magazijn en een graansilo. De haven is inmiddels voor de helft gedempt, maar tot de jaren dertig van de vorige eeuw legden schepen er aan om bij het pand graan, koffie en rijst te lossen. Voor het gebouw lag een spoorlijn waarop de verpakte goederen het land in werden gereden.  

Stad van de toekomst 
Het HAKA-gebouw is een locatie voor verschillende culturele evenementen, zoals North Sea Round Town, Het O. Festival en Object Rotterdam tijdens Rotterdam Art Week. Zo kan het publiek kennis maken met het pand dat een mooie toekomst tegemoet gaat in een deel van de stad dat sterk in ontwikkeling is. Door de ontwikkelingen in Merwe-Vierhavens ziet Robert voor het HAKA-gebouw een voortrekkersrol. Voor zijn gevoel wordt er de komende jaren tussen Rotterdam en Schiedam namelijk een hele stad bijgebouwd. “Het is een spannende tijd waarin het gebied dient als proeftuin voor de stad voor de toekomst.” 

Rafelranden van de stad 
Het lijkt Robert geweldig om in contact te komen met mensen die vroeger in het HAKA- gebouw werkten zodat de verhalen over het pand weer tot leven komen. “Een pand als dit is prachtig, maar het blijft een koud object van beton, glas en steen. De verhalen van de mensen die zich erin bewegen maken dit pand en vormen onze wereld en onze maatschappij. Wat niet veel mensen weten is dat het gebouw een fantastische kelder heeft waar je hele goede feestjes kunt geven”, zegt Robert. “Voor jongeren is het dé kans om als nieuwe locatie te gebruiken. Rotterdam is altijd een stad geweest van de rafelranden en creativiteit komt juist op dit soort plekken tot leven.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieVierhavensstraat 40, 3029 BE Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://hakarotterdam.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.