Gurdwara Rotterdam

Gurdwara Rotterdam

KV0012

Iedereen is welkom in de tempel van de Sikh gemeenschap

Midden in Kralingseveer is de gurdwara (tempel) van de Sikhs uit Rotterdam e.o. gevestigd. Gurdwara betekent de deur of poort naar de goeroe (Guru), en vormt het middelpunt van de Sikh gemeenschap en manier van leven.  

Sikhs in Nederland  
Sukhwant Singh is al vanaf zijn komst als tienjarige jongen naar Nederland in 1978, betrokken bij Gurdwara Rotterdam. Sinds april 2021 is hij bestuurslid. Sukhwant vertelt: “Het is niet zo dat het bestuur alles doet. Iedereen is betrokken en neemt verantwoordelijkheid want de gurdwara is van iedereen. Het is een hechte gemeenschap, iedereen kent elkaar. Ook de jeugd is goed betrokken.” 

Enthousiast 
Sukhwant leidt ons vol enthousiasme rond en vertelt graag over het Sikh geloof en de gurdwara. Sukhwant: “Er zijn rond de 16.000 Sikhs in Nederland. De Sikhs kwamen in twee periodes naar Nederland: de eerste periode was tussen 1965 en 1970, met voornamelijk hoog opgeleide mensen zoals artsen en technici, en de tweede tussen 1970 en 1974. Deze laatste groep beschouwt de Sikh gemeenschap in Nederland als de eerste generatie. Hier zaten mijn ouders bij. Tussen 1975 en 1980 was het proces van gezinshereniging.” 

De eerste gurdwara in Nederland 
“Na de gezinshereniging waren er vanaf 1977 maandelijkse bijeenkomsten bij iemand thuis. In 1983 hebben wij Gurdwara Rotterdam geopend, gelijktijdig met een gurdwara in Amsterdam.” Het pand in Rotterdam Zuid was al snel te klein en in 1987 verhuisde de gurdwara naar de Buffelstraat in Kralingseveer. “We kozen destijds voor Kralingseveer vanwege de centrale ligging en goede bereikbaarheid voor de mensen in Rotterdam e.o.” In 1998 kocht de Sikh gemeenschap het huidige gebouw aan de Ottergracht, een voormalig schoolgebouw midden in Kralingseveer. “Na een ingrijpende verbouwing met veel vrijwilligers zijn we in juni 2003 verhuisd. We zijn in een processie door de wijk getrokken van het oude naar het nieuwe gebouw.” 

Betekenis 
Deze plek betekent veel voor Sukhwant. “Het is een centraal punt voor spiritueel gebed. Een ontmoetingsplek met de gemeenschap. Het is voor mij, net als voor de rest, een belangrijke plaats vanuit het geloof. Iedereen is welkom in een gurdwara, wij maken geen onderscheid. Vanuit het Sikhisme moet je iedereen respecteren; iedereen heeft zijn eigen manier. Wij zijn niet beter dan een ander en niemand is slecht.” Tijdens de dienst op zondag worden er traditionele Indiase hymnes gezongen uit het heilige schrift, wordt er gebeden en worden er toespraken gehouden. “Daarna eten we gezamenlijk in de langarhal, de gemeenschapskeuken.” 

Sociaal betrokken 
Naast het geloof is de Sikh gemeenschap ook sociaal betrokken. Sukhwant: “De jeugd heeft een eigen voetbalteam bij de lokale voetbalclub CKC.” Sinds 1984 organiseert Gurdwara Rotterdam een jaarlijkse sportdag. “Dat is een echte familiedag waar altijd heel veel bezoekers op af komen. Voor de kinderen verzorgen wij Punjabiles zodat de kinderen Punjabi, de Indiase taal, kunnen leren. Ook geven we muzieklessen waarbij de kinderen op een harmonium leren spelen.” 

Contact met de wijk 
Bij de komst van de gurdwara in 1987 is er meteen contact gelegd met de wijk. “We hebben een paar keer een open dag gehouden om kennis met elkaar te maken. Vroeger deden we ook mee met een open dag tijdens de Dag van Kralingseveer. Sinds corona is er niks meer georganiseerd. Ik deed ook mee als vrijwilliger met de organisatie van de avondvierdaagse maar dat is ook gestopt. Met de  wijkcommissie was er ieder kwartaal een bijeenkomst op diverse locaties. Ook bij ons en dan kregen de mensen een rondleiding. Dat wil de wijkraad weer op gang brengen.”

Kralingseveer 
Sukhwant vindt Kralingseveer een hele rustige wijk met hardwerkende mensen. “Ik heb het gevoel dat hier veel vakmensen wonen. Dat zie je aan de bedrijfswagens die er staan. Het is een leuke wijk en we zijn blij dat we hier zitten. We hebben dit gebouw te danken aan onze oudere generatie die hier keihard voor heeft gewerkt. Daarom houden we het gebouw in goede staat, we willen het verduurzamen en hopen hier nog lang te blijven.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkKralingseveer
LocatieOttergracht 6, 3064 Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://gurdwararotterdam.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.