Groenteboer Dirk Verheij

Groenteboer Dirk Verheij

OCW0001

De oudste groenteboer van Oud-Charlois van Nederland zorgt voor zijn klanten en zij voor hem

Dirk Verheij (geb. 10-06-1933) is niet alleen de oudste groenteboer van Oud-Charlois, maar van heel Nederland. Vanuit een garageruimte aan de Pompstraat in Oud-Charlois verkoopt hij groente en fruit. Hij is al 75 jaar groenteboer en in zijn winkel lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Alle producten weegt hij nog op een grote weegschaal, “die komt uit 1945”. Op zijn veertiende nam Dirk door ziekte van zijn vader het werk over; er moest immers brood op de plank komen. De winkel was toen gevestigd aan de Wolphaertsbocht. Doordat de huur te hoog werd verhuisden ze daarna naar de Westduëlstraat. Sinds kort zit Dirk met zijn winkel een straat verder, in een garageruimte aan de Pompstraat. Hij hoeft daar geen huur te betalen, omdat zijn winkel zo belangrijk is voor de wijk. 

De winkel is mijn hobby 
De groentewinkel van Dirk is zes dagen per week geopend, behalve op zondag. Zo heeft hij dat altijd gedaan. “Behalve in de oorlog, toen moest de zaak ook op woensdagmiddag dicht van de Duitsers.” Hoewel hij al jaren kan leven van zijn pensioen, betekent het veel voor Dirk dat hij op zijn 89ste vanuit zijn scootmobiel nog steeds zijn beroep kan uitoefenen. “De groentewinkel is alles wat ik heb, het is mijn hobby.” 

Een klein hart 
In de wijk weten veel vaste klanten de groentezaak te vinden, vooral ouderen en mensen die van weinig moeten rondkomen. Dirk koopt veel fruit rechtstreeks bij de boer in zodat hij de prijzen laag kan houden. Hij verdient niet veel, maar dat vindt hij niet erg. De gezelligheid in de winkel en de zorg voor andere mensen vindt hij veel belangrijker. Mensen die niet genoeg geld hebben voor gezonde voeding krijgen van hem wat extra’s mee naar huis. “Ik weet van mezelf dat ik een klein hart heb, altijd gehad. Dan vraag ik aan mensen: heb je fruit voor de kinderen? Nee? Mooi, zeg ik dan. Dan pak ik wat appelen en peren erbij, die doe ik in een zakje en geef ik mee. Ik zie je nog wel eens een keer terug, hopelijk in betere omstandigheden. Dan hoeven die mensen dat niet te betalen.” 

De mensen zorgen voor hem en hij zorgt voor de mensen 
Dirk ligt goed in het sociale netwerk van de wijk, de mensen zorgen voor hem en hij zorgt voor de mensen. “Dat krijg je als je al zo lang in een wijk woont.” Hij krijgt regelmatig een kopje koffie van de buurman, of een patatje uit de snackbar. Een goede kennis van Dirk, Toon, helpt hem al vijftien jaar met het binnen- en buitenzetten van de groente. De vrouw van Toon kookt weer voor hem van de groente die Dirk meegeeft. “Zo helpen we elkaar door het leven”, lacht Dirk. 

Menselijkheid in de wijk 
De afgelopen jaren heeft Dirk de wijk zien veranderen. De saamhorigheid ervaart hij vooral onder de mensen die hun leven lang in Oud-Charlois wonen. Met een toestroom van nieuwe mensen in de wijk de afgelopen jaren ziet hij een verandering in sfeer. De mensen kijken minder naar elkaar om en het baart hem zorgen dat er steeds meer criminaliteit plaatsvindt. Hij denkt dat dat komt doordat mensen het zwaar hebben, armoede maakt hen prikkelbaar naar elkaar toe. Hij vindt het belangrijk te blijven werken, want “als ik wegga komt er niks voor terug”. Dirk hoopt dan ook dat de menselijkheid die hij zelf brengt en ervaart in de wijk in de toekomst weer meer terugkeert. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOud-Charlois Wielewaal
LocatiePompstraat Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.