GroenCollect

GroenCollect

M4H0014

GroenCollect zamelt allerlei reststromen van organische oorsprong in met het doel ze op te waarderen tot hoogwaardige producten.

GroenCollect ligt vlakbij de Ferro Dome, de karakteristieke blauwe gashouder met zijn ronde vorm.  Een mooie locatie voor een bedrijf dat biogas wil maken van organisch restafval uit de stad. Ook verwerkt het circulaire bedrijf veel reststromen uit de stad tot grondstoffen waar andere bedrijven weer producten van maken. 

Groenafval omzetten in biogas 
Na zijn studie aan de TU Delft startte Philip Troost in 2008 een bedrijf met zijn afstudeerproduct: een soort plastic zak waarmee op kleine schaal organisch afval omgezet kan worden in biogas. Hiermee wilde Philip de Aziatische markt veroveren. Helaas gooide de economische crisis roet in het eten; het bedrijf ging failliet. Na verloop van tijd bedacht Philip dat hij zijn kennis van biogas ook in Rotterdam en andere steden zou kunnen toepassen met kleinschalige biogas installaties op meerdere plekken in de stad. Technisch was dit nog niet mogelijk, maar Philip wilde hier niet op wachten en richt in 2014 het bedrijf Stadsgas op. 

Biohub 
Al snel merkt Philip dat er meer soorten afval circulair en emissieloos verwerkt kunnen worden. In 2016 zet hij met zakenpartner Dilip de Gruijter GroenCollect op. GroenCollect start met het verzamelen en verwerken van groenafval. Het bedrijf gaat samenwerkingen aan met andere bedrijven en er ontstaat een heuse biohub. Op het terrein van GroenCollect is onder andere Donker Groen actief, dat snoeiafval uit de stad tot compost verwerkt. Ook United Waste en Coffee Based zijn op het terrein te vinden. GroenCollect levert aan deze bedrijven de grondstoffen die worden gewonnen uit de reststromen van de stad. Philip: “Er is een grote mismatch van grote bedrijven en kleine ondernemers die circulair werken, verspreid door de  stad. Zij zoeken een goede aanvoer van grondstoffen waarbij ze niet vastzitten aan een leveringscontract. De kosten leggen wij neer bij de ontdoener van het afval.” 

Werkgelegenheid 
De bio-based activiteiten gaan volgens Philip in de toekomst meer werkgelegenheid opleveren. Hij vindt dan ook dat praktische onderwijsvormen zich daar veel meer op kunnen richten. Philip neemt nu mensen in dienst die weinig startkwalificaties hebben en bekijkt met hen hoe ze kunnen doorgroeien binnen zijn bedrijf.  

In de buurt 
GroenCollect is inmiddels actief in de Randstad, Nijmegen met komende uitbreiding in Brabant en meerdere steden in België. In Rotterdam staat het innovatiestation. GroenCollect kwam op de huidige locatie in Rotterdam terecht met hulp van het Havenbedrijf, dat eigenaar van de locatie is. Ook van gemeente Rotterdam heeft het bedrijf altijd veel steun gehad. Toch voelt Philip dat de tijden wat veranderen. Hij hoopt dat zijn bedrijf kan blijven waar het nu zit. “Ik voel dat de druk op de woningmarkt toeneemt, maar het is voor GroenCollect belangrijk om in de buurt van de grote afvalstromen te aanwezig zijn. Alleen zo kunnen we emissieloos blijven verwerken.”  

Ondertussen ziet Philip vooral kansen: voor zijn bedrijf, voor werkgelegenheid én bovenal voor een meer circulaire en emissieloze manier van produceren. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieKeileweg 65, 3029 BR Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.groencollect.nl
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.