Fotograaf Joop Barneveld

Fotograaf Joop Barneveld

BW0002

Joop Barneveld, beter bekend als Foto Joop, fotografeert al vele jaren zo'n beetje alles wat er in Beverwaard gebeurt. Niet gek dus dat hij beter bekend staat als FotoJoop

Joop Barneveld fotografeert al vele jaren zo’n beetje alles wat er in Beverwaard gebeurt. Niet gek dus dat hij beter bekend staat als FotoJoop.  Naar eigen zeggen fotografeert hij alleen maar positieve dingen. Joop: “Geen vechtpartijen, overvallen of andere ellende!” Joop vindt het fijn dat in de wijk veel wordt georganiseerd. Zo is er voor hem veel om vast te leggen. 

Alles legt hij vast 
Toen Joop in 2004 een nieuwe telefoon kocht kreeg hij daar een kleine camera bij cadeau. Hij was niet eerder bezig geweest met fotografie. Nu hij eenmaal deze camera had begon hij hier en daar wat plaatjes te schieten. Hij kreeg er steeds meer lol in. Toen in hetzelfde jaar het winkelcentrum bij Joop om de hoek werd gerenoveerd, vond hij dat een leuk onderwerp voor zijn nieuwe hobby. Hij fotografeerde de verbouwing van winkels, het vernieuwen van de riolering, het aanleggen van de nieuwe weg om het winkelcentrum heen, alles legde hij vast met zijn fototoestel. “Ja, inmiddels heb ik natuurlijk ook een andere toestel, een Canon. Een goeie camera en daar heb ik ook allemaal verschillende lenzen bij”, vertelt Joop. Hij gebruikt ook vaak gewoon zijn telefoon. “Daar kun je zulke goeie foto’s mee maken tegenwoordig.” 

Van Halloweenfeest tot kerstoptocht 
Er volgde veel positieve reacties op de fotoreportages van Joop. Dat moedigde hem aan om door te gaan. Nu heeft Joop inmiddels een eigen website, FotoJoop.nl. Daarop plaatst hij alle foto’s die hij maakt. Op die manier kan iedereen ze zien én ook downloaden. Zo kan hij alle positieve gebeurtenissen uit de wijk met iedereen delen. “Er was een keer een Halloweenfeest en een kerstoptocht. Dat was geweldig! Mensen kwamen zelfs van buiten de stad om het mee te maken.” 

Foto’s verbinden 
Joop kent de wijk goed en veel mensen in de wijk kennen Joop. Hij is 35 jaar geleden in zijn huidige huis komen wonen. Hij verhuisde toen naar deze grotere woning zodat zijn moeder bij hem kon wonen en hij voor haar kon zorgen. “Ik ben toen overal gaan zoeken maar niets leek te lukken. Totdat iemand mij op de Beverwaard wees. Dat heb ik toen geprobeerd en dat is gelukt. Zo lang woon ik hier dus al.”  Doordat hij er al zo lang woont komt het nu ook voor dat hij kinderen fotografeert van ouders die hij ook heeft gefotografeerd toen zij kind waren. “En dat is leuk”, zegt Joop. “Want het verbindt mensen als ze elkaar zien op mijn site” Daarnaast is Joop inmiddels ook foto-wijkreporter voor Like-je-Wijk, een positief en Rotterdams nieuwsplatform.  

De paparazzi van de Beverwaard 
Voor Joop is de Beverwaard een wijk van rust en groen. En ook een wijk waar veel mensen met verschillende nationaliteiten wonen. Gelukkig wordt in de wijk ook veel georganiseerd door de bewoners want dat levert Joop veel foto-momenten op. Lachend zegt hij, “Hier in de wijk wordt ik ook wel de paparazzi van de Beverwaard genoemd”. 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBeverwaard
LocatieOude Watering Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediahttps://fotojoop.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.