Floating Farm

Floating Farm

M4H0004

Floating Farm is 's werelds eerste drijvende, zelfvoorzienende boerderij die op een duurzame en circulaire manier zuivel produceert.

In de Rotterdamse wijk Merwe-Vierhavens vestigde zich in 2019 de eerste floating farm ter wereld, een drijvende boerderij met koeien. De boerderij wordt dagelijks bezocht door bezoekers uit binnen- en buitenland. 

Hart voor de koeien 
Minke van Wingerden, een van de initiatiefnemers van Floating Farm, spreekt vol enthousiasme over ‘haar’ koeien. “De hoeveelheid landbouwgrond in de wereld neemt door allerlei oorzaken af. Daarom vonden wij het interessant om te kijken of we op het water kunnen boeren. Dit blijkt goed te werken, wij zijn heel trots op onze boeren en koeien. De koeien produceren veel melk en hun vacht glanst. Dat zijn allemaal indicatoren dat het goed met ze gaat.”  

Toekomstbestendig 
Floating Farm vindt het belangrijk om voedselverliezen tegen te gaan, het transport van voedsel te reduceren en de kwaliteit van het voedsel te verbeteren. Ook werkt Floating Farm als boerderij met een circulair doel. Een groot deel van het dieet van hun koeien bestaat uit organische reststromen afkomstig uit de stad. Zo krijgen de koeien bijvoorbeeld bierbostel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker.  

Melk, recepten en verhalen 
Floating Farm begon voor Minke met een sterk beeld: een rauwe melktap op het terrein. “Het nodigt veel verschillende klanten uit omliggende wijken uit om melk bij ons te halen. Sterker, zij komen niet alleen melk halen, maar ook verhalen en recepten delen.” Soms komen wijkbewoners zelfs hun eigen spullen laten proeven. Daarnaast wordt van de melk, op ambachtelijke wijze, heerlijke kaas gemaakt en gaan de zuivelproducten iedere dag vers de stad in naar horeca, winkels en supermarkten. De kazen rijpen op houten planken onder de waterspiegel, een perfect klimaat. 
 
Een nieuwe gemeenschap 
Minke: “Wat ik heel mooi vind is dat het project ook enorm wordt gedragen door een hele grote groep vrijwilligers. Met onze boerderij vestigen we hier in het Merwe-Vierhavensgebied een sociaal hart en daaromheen ontstaat een nieuwe gemeenschap. We zijn altijd op zoek naar meer vrijwilligers, zoals krachtige mensen die het leuk vinden om onze producten de stad in te brengen en mensen die het leuk vinden om een dagdeel in onze winkel te zijn. Ook zou het mooi zijn om ons verhaal te laten vertellen door mensen die het leuk vinden om voor een groep te staan.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkMerwe-Vierhavens
LocatieGustoweg 10, 3029 AS Rotterdam
ThemaOndernemen & doen
Website/Social Mediawww.floatingfarm.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.