Elma Schellevis-Opeña

Elma Schellevis-Opeña

HvH0013

Elma Schellevis-Opeña is beheerder Huis van de Wijk "De Hoekstee".

Elma Schellevis-Opeña is beheerder bij Huis van de Wijk De Hoekstee in Hoek van Holland. Samen met assistent-beheerders en vrijwilligers maakt ze een breed scala aan activiteiten mogelijk voor de bewoners van het dorp. Als geboren Filipijnse vond ze haar thuis in Hoek van Holland, maar het dorp moet wel een warm nest blijven voor iedereen: jongeren, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. 

Filipijns doorzettingsvermogen 
Elma werd geboren in de Filipijnen en kwam in 2006 naar Nederland. Ze trouwde met een Westlander en woont samen met haar gezin in Hoek van Holland. “In het begin had ik grote moeite om werk te vinden in Nederland”, vertelt Elma. “Ik probeerde zo snel mogelijk Nederlands te leren, maar werd nergens aangenomen. Uiteindelijk ben ik gestart als vrijwilliger bij Stichting Pieter van Foreest ‘de Kreek’ in ’s-Gravenzande. Later werd ik thuisverzorger bij Stichting Humanitas in Hoek van Holland.” In 2018 werd Elma aangenomen bij Huis van de Wijk De Hoekstee als facilitaire/schoonmaak medewerker en werd haar potentie gezien: Elma ontwikkelde zich tot beheerder van het huis van de wijk. “Ik ben een echte doorzetter, dat zit mij in het bloed. Uit elke tegenslag halen Filipijnen iets positiefs en kracht om verder te gaan.”  

Nieuw zijn brengt uitdagingen met zich mee 
De integratie in Nederland en op het werk verliep voor Elma niet altijd even soepel. Ondanks diverse uitdagingen blijft Elma vasthouden aan haar positieve instelling. Ze werkt nu bij De Hoekstee omdat ze graag een maatschappelijke bijdrage wil leveren. “Als ik bij iemand een oprechte glimlach zie, ben ik gelukkig. Dan weet ik dat ik iemand heb kunnen helpen.” Desondanks krijgt ze nog steeds wel eens te maken met negatieve reacties. “Dan denk ik altijd aan de woorden van mijn vader: je kunt niet controleren hoe iemand jou behandelt, maar je hebt zelf wel de controle over hoe je met andere mensen omgaat.” 

Thuis in Hoek van Holland 
In Hoek van Holland vindt Elma de mensen vooral behulpzaam, vriendelijk en aardig. “Waar nodig, helpen bewoners elkaar. Dat komt volgens mij omdat er veel ouderen in het dorp wonen. Zij gaan nog op een ouderwetse manier met elkaar om. Dat vind ik fijn.” Hoek van Holland trekt ook veel nieuwe bewoners, waardoor de sfeer verandert, vindt ze. Maar ook met nieuwe bewoners ontstaat er een gesprek. Elma: “Er is een moeder in de buurt komen wonen en het lijkt alsof we vriendinnen zijn, ook al kennen we elkaars naam niet. Als we elkaar zien zeggen we elkaar altijd gedag en maken we een praatje.” Het dorp is Elma’s nieuwe thuis geworden. “Ik kan nog altijd zeggen dat Hoek van Holland de plek is waar ik zonder zorgen en in alle rust kan wonen.” 

De jeugd heeft de toekomst 
Elma maakt zich wel eens zorgen over de toekomst van Hoek van Holland. “Over vijf of tien jaar is het dorp niet meer hetzelfde als nu. Ik hoop alleen dat het dan wel beter is geworden.” De moeilijkheid voor jongvolwassenen om een huis te kunnen kopen in De Hoek is een grote zorg. “Terwijl het zo belangrijk is om ze hier in hun eigen nest te houden.” Een goed evenwicht tussen oudere en jongere bewoners is volgens Elma belangrijk voor de toekomst van het dorp. “We vergeten wel eens dat jongeren soms nog wat sturing en hulp nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat er meer programma’s komen om jonge mensen te helpen, zodat zij zichzelf ook kunnen zien als waardevolle inwoners van Hoek van Holland.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.