Eiland van Brienenoord en Park De Twee Heuvels

Eiland van Brienenoord en Park De Twee Heuvels

IJ0003

Twee groene plekken in de wijk

Groot-IJsselmonde is ooit opgezet als een ruimtelijke woonwijk, waar mensen wonen en tot rust kunnen komen terwijl ze werken in de stad. Twee groene plekken vallen op: Park De Twee Heuvels en het Eiland van Brienenoord. Deze twee gebieden zijn bepalend voor het wijkbeeld. 

Fijne speel- en wandelplek 
Wijkpark Park De Twee Heuvels werd aangelegd in 1971 en dankt zijn naam aan de twee heuvels in het gebied, waardoor het park uitgestrekter lijkt dan het werkelijk is. Het ruim opgezette park met aangelegde paden is bedoeld voor wandelaars en fietsers en heeft veel grasvelden om op te recreëren. Voor kinderen zijn er speeltoestellen, een klein skatepark, een speeltuin en een kabelbaan. “Het is een heerlijke plek om te wandelen en je hond uit te laten. Hier kom je iedereen uit de wijk tegen”, vertelt een wandelaar. “Op sommige plekken mag de hond los en op andere plekken moet ie vast. Daar houdt niet iedereen zich aan, maar de sfeer is altijd goed.” Naast haar fietst een buurjongetje die graag mee gaat om de hond uit te laten. “Ik kom bijna elke dag in het park, het is hier leuk”, vertelt hij trots.  

Wilde natuur op het eiland 
Op het Eiland van Brienenoord kan de natuur haar gang gaan. Rondom het eiland loopt een wandelpad met informatieborden over dit bijzondere natuurgebied. Voor de avonturier zijn er olifantenpaadjes om het eiland verder te ontdekken. Zo word je geleid naar het verborgen strandje aan de Maas of naar de plek waar drie Schotse Hooglanders grazen. Verscholen in het groen liggen ruim honderd volkstuinen van Volkstuinvereniging Brienenoord. Maar weinig mensen kennen het Eiland van Brienenoord, vertellen buurtbewoners: “Wij wonen al meer dan veertig jaar in de wijk, maar we kennen deze plek pas sinds een jaar of vier.” Volgens de bewoners komt dat door de ligging van het eiland: om het te bereiken moet je eerst de drukke John F. Kennedyweg oversteken. “Soms duurt het wel vijf minuten voordat het stoplicht op groen gaat. Ze kunnen beter een wandelbrug over de weg bouwen, zodat deze plek toegankelijker wordt.” 

Slecht bereikbaar en geen horeca 
“Helaas ontbreekt er op beide plekken een leuke horecagelegenheid”, vertellen de bewoners. “Veel mensen komen in het weekend met hun gezin naar het park. Dan willen ze ergens wat kunnen eten en drinken, maar dat kan nu nergens. Dan gaan ze maar weer naar huis.” Op het Eiland van Brienenoord staat Buitenplaats Brienenoord: een eigenzinnige maak-, denk- en speelplaats voor alle leeftijden waar je alleen in het weekend terecht kunt voor een bakje koffie of thee. “Hier komen vooral mensen uit andere delen van de stad die rust zoeken in de natuur en creatievelingen”, vertelt een bezoeker van de Buitenplaats. “In het weekend kun je hier ook dineren, maar dat weet bijna niemand. Het zou goed zijn als het eiland beter bereikbaar wordt en er een café of restaurant komt voor iedereen.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkGroot en Oud IJsselmonde
LocatieVan Brienenoord 5 en Dwarsdijk 78 Rotterdam
ThemaMooier & beter
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.