Ed de Meijer

Ed de Meijer

ON0009

Vanuit het Jan van der Ploeghuis maakt wijkbewoner Ed de Meijer verbinding met de wijk

Als oud-opbouwwerker is Ed de Meijer actief betrokken bij allerlei activiteiten in het Oude Noorden. Hij zet zijn ervaring graag in om vanuit het Jan van der Ploeghuis zijn betrokkenheid vorm te geven. 
 
Dromen van bewoners 
Als opbouwwerker had Ed de taak om het netwerk tussen bewoners in verschillende wijken te versterken. Voor het Oude Noorden heeft hij duidelijke missie: “Ik probeer de dromen van de bewoners waar te maken, stimuleer bewonersinitiatieven en werk mee aan culturele activiteiten die aansluiten bij de doelgroep.” Humanitas Jan van der Ploeghuis heeft daarin een bijzondere plek. De activiteiten die daar plaatsvinden zijn niet alleen bedoeld voor de senioren die er wonen, maar ook voor mensen uit de buurt. “We organiseren jazzavonden, of er komt een klassiek ensemble spelen. Of we besteden aandacht aan het slavernijverleden.” Het Jan van der Ploeghuis is als locatie daarbij belangrijk. In het atrium passen wel honderdvijftig mensen, het is er beschut, warm en licht. “We kunnen er van alles organiseren.” 
 
Persoonlijk contact  
Het stimuleren van verbinding in de wijk en het organiseren van bewonersinitiatieven is niet altijd even makkelijk, ervaart Ed. Het werk van ambtenaren en welzijnswerkers nu verschilt veel met het opbouwwerk dat Ed in zijn tijd deed. “Vanuit de politiek wordt weinig nagedacht over creatieve samenwerking en samenhang in de buurt. Gevoel en intuïtie worden weggemoffeld onder formele regels. Maar voor opbouwwerk moet je de straat op en is persoonlijk contact belangrijk. Het is meer dan alleen een opdracht uitvoeren op papier.” Ed denkt bij de organisatie van evenementen ook altijd aan de kinderen. “In een kinderrijke buurt moet er ook iets voor ze te doen zijn. Bij het organiseren van evenementen probeer ik ze mee te nemen in de ingrediënten van een initiatief en zorg ik - naast vaste elementen als muziek, dans en workshop - ook voor kinderactiviteiten.” 
 
Stichting Prasino 
Volgens Ed liggen de kansen voor het Oude Noorden in het bewonersinitiatief. “Noord is van oudsher een artistieke wijk. De kunstenaars die er wonen dragen bij aan een sfeer van acceptatie, tolerantie en waardering voor elkaars uitingen. Zij zijn ook vaak betrokken bij leuke dingen die we bedenken.” Het merendeel van wat Ed organiseert wordt ondersteund door fondsen. “Stichting Prasino helpt ons bij de fondsenwerving. Zo proberen we de participatie in het Oude Noorden en de Agniesebuurt te verhogen. Elke wijk waar ik actief ben heeft specifieke prioriteiten. In het Oude Noorden willen we vooral de eenzaamheid aanpakken, voor alle bewoners in de wijk.” 
 
Nieuwe bloei 
Ook binnen het Jan van der Ploeghuis wordt de samenwerking tussen bewoners gestimuleerd. “Een goed voorbeeld is dat van de man die de tuin in het atrium onderhield. Toen hij kwam te overlijden werd de tuin een woestijn, alleen een kameel ontbrak nog. Nu de tuin is herschapen in een tropisch geheel is het een middel geworden om mensen naar beneden te krijgen en om contact te maken.” Het onderhoud heeft de mensen bij elkaar gebracht en er zijn activiteiten uit ontstaan, zoals feesten en culturele evenementen. Ed probeert met verschillende groepen verbinding te zoeken, en is duidelijk in wat de kern is van zijn werk. “Je bent er voor de buurt.” 
 
 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkOude Noorden
LocatieHooglandstraat 67 3036 PD Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediageen
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.