Dirck Slabbekoorn

Dirck Slabbekoorn

BT0001

Open Hiring; het verhaal van Dirck Slabbekoorn van Jumbo Schiedamseweg

Dirck Slabbekoorn zet zich als supermarktmanager in voor zijn wijk. Hij is ervan overtuigd dat mensen die stelen dit vaak uit noodzaak doen en een straf de problemen vergroot. Daarom helpt hij ze graag om met hun problemen om te gaan. 
 
Bewust leven 
Dirck Slabbekoorn is filiaalmanager van Jumbo Rotterdam Schiedamseweg. Hij heeft veel werkervaring in winkels met criminaliteit en verwante problemen. Een keer is Dirck knock-out geslagen door een winkeldief in zijn supermarkt. Hierdoor had hij ernstig letsel opgelopen, hij functioneerde nog maar als een kind van zes jaar en moest alles opnieuw leren. Door die periode is hij bewuster in het leven gaan staan en anders gaan kijken naar de mensen om hem heen. Dirck heeft veel meegemaakt in zijn supermarkt, hij is meerdere malen bedreigd, mishandeld en vernederd, maar toch kent hij geen angst. Hij zegt zelf: “Ik ben niet bang om dood te gaan, maar wel bang om niet geleefd te hebben.” 

Open hiring 
Dirck vindt het belangrijk om echt contact te hebben met mensen en hen te helpen. Hij doet aan open hiring. Dirck: “Dat betekent dat ik iedereen aanneem die bij mij solliciteert. Ik zeg altijd ‘van harte welkom bij Jumbo, je bent bij deze aangenomen’. Ik heb één gedachte en dat is: Het is niet aan mij om op basis van mijn waarneming jou te beoordelen.” In zijn winkel is maar een beperkt aantal arbeidsplaatsen, maar ook mensen die normaal gesproken niet durven te solliciteren, krijgen bij hem een baan. Dirck: “Waar je ook vandaan komt, iedereen hoort dezelfde behandeling te krijgen. Ik zie mijn winkel als de wijk, dus als thuis.” 

Stelen uit noodzaak 
“Armoede is een enorm probleem, met diefstal als droeve uiting”, zegt Dirck. “Veel mensen stelen niet omdat ze dat willen. Ze stelen uit noodzaak, om te overleven – bijvoorbeeld moeders die hun kinderen eten willen geven. Ik zie dat mensen niet altijd rond kunnen komen. Een grote groep mensen heeft moeite het huishoudboekje sluitend te krijgen want boodschappen doen is kostbaar”.  

Zorg in plaats van straf 
Dirck heeft een plan geschreven om winkeldiefstal anders aan te pakken. Samen met politie en gemeente is een werkwijze ontwikkeld waardoor er anders gewerkt kan worden. Een winkeldief die niet eerder is aangehouden voor diefstal, een zogeheten first offender, krijgt zorg in plaats van straf. Het is het doel van Dirck om andere mensen te inspireren hetzelfde te doen: “Ik geef presentaties bij verschillende bedrijven. Ook geef ik interviews over open hiring en armoede in de wijk en hoe wij hiermee om kunnen gaan.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkBospolder-Tussendijken
LocatieSchiedamseweg 62, 3025 AD Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://www.jumbo.com/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.