Dierenhof Oude Westen

Dierenhof Oude Westen

DOW0001

Een ontmoetingsplek voor wijkbewoners met "huisdieren voor de buurt"

Sinds 1987 is in Wijkpark Oude Westen Dierenhof Oude Westen gevestigd, een ontmoetingsplek voor wijkbewoners met ‘huisdieren voor de buurt’. De Dierenhof lijkt op een mini-kinderboerderij, waar wijkbewoners in aanraking komen met natuur en dieren. De plek is ontstaan op initiatief van Aktiegroep Het Oude Westen en wordt gerund door een groep van ongeveer dertig vrijwilligers. Samen verzorgen zij de vijf kippen, twee cavia’s, twee konijnen, twee geiten, twee schapen en een kat. 

Ontmoetingsplek met dieren 
Jennifer is gestart als vrijwilliger bij de Dierenhof en is sinds juni 2022 co-beheerder. Jennifer: “De Dierenhof is vooral een ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen in de buurt waar ze in aanraking komen met natuur en dieren.” Dat is volgens haar heel bijzonder omdat er geen vergelijkbare plekken midden in het centrum zijn. “Voor veel kinderen uit het gebied is dit de plek om een beetje natuur en dieren te kunnen beleven.” Zo’n plek is belangrijk volgens Jennifer, want in de wijk wonen veel kansarme bewoners. Veel van hen hebben thuis niet de middelen om een huisdier te houden. Bij de Dierenhof kunnen ze ervaren hoe dat is en leren ze onder begeleiding hoe ze zorg kunnen dragen voor dieren. “De kinderen die hier komen kennen de dieren zelfs bij naam. Omdat we zo klein zijn kunnen we iedere bezoeker voldoende aandacht geven.”  

Voor en door de wijk 
De Dierenhof wordt volledig gerund door vrijwilligers waarvan sommigen uit de wijk komen. Annelies is al vijftien jaar vrijwilliger bij de Dierenhof en zorgt een dagdeel per week voor de dieren. Jennifer vertelt: “Vrijwilligers die bij ons werken hebben vaak een bepaalde achtergrond. Ze hebben bijvoorbeeld een afstand tot de arbeidsmarkt, of ze zijn net naar Nederland gekomen. Voor veel mensen is dit een soort regelmaat en normaliteit in hun leven. Het is voor hen belangrijk om contact te hebben met de dieren én met de mensen uit de buurt.” De Dierenhof is afhankelijk van subsidies van de gemeente, Woonstad en donaties van buurtbewoners en lokale bedrijven. “Van Sloopbedrijf A. van Liempd en Woonstad, die de flat hierachter hebben afgebroken, kregen we bijvoorbeeld nieuwe hekken.” Ook krijgt de Dierenhof meerdere keren per week overgebleven groente voor de dieren van bedrijven in de wijk, zoals van ‘Amazing Oriental’ aan de West-Kruiskade en boodschappenbezorger ‘Gorillas’. “De mensen en bedrijven in de buurt vinden het belangrijk dat we hier zijn en doen wat ze kunnen om deze plek te laten voortbestaan. Dat maakt deze wijk bijna tot een dorp.” 

Toekomstdroom en uitdagingen 
Met de aantreding van nieuwe co-beheerders in 2022 wil de Dierenhof zich graag verder ontwikkelen. “We hebben een missie, namelijk kinderen in aanraking brengen met en onderwijzen over de dieren, de natuur en groene initiatieven om zo het welzijn en de leefomgeving van bewoners in de wijk te verbeteren.” Daarnaast heeft de Dierenhof een ‘zwerfboekenstation’ geopend voor kinderen, houden ze zich bezig met recyclen en staat de organisatie van ontmoetingsmomenten voor ouderen in de wijk gepland. “We zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen die activiteiten verder vorm te geven én om de plek te onderhouden. Ook hebben we meer donaties nodig, omdat veel van onze dieren al ouder zijn en daardoor meer medische aandacht nodig hebben.” De Dierenhof werkt samen met de gemeente en actieve partijen uit de wijk om het wijkpark tot een fijnere plek maken. “We zien veel problematiek in het wijkpark, zoals alcohol en drugsgebruik, geweld en veel daklozen.” Daarnaast ligt er in de zomer vaak veel afval in het park. “ ’s Nachts gaan de dieren naar binnen en elke ochtend zorgen we dat de wei schoon is voor we de dieren weer naar buiten laten. We zitten hier natuurlijk gewoon midden in de stad, dus daar komen ook de stadse uitdagingen bij kijken.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkDijkzigt Oude Westen
LocatieGouvernedwarsstraat 1, 3014 PZ Rotterdam
ThemaZorgen voor elkaar
Website/Social Mediahttps://aktiegroepoudewesten.nl/
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.