De Schuilplaats Kookt

De Schuilplaats Kookt

HvH0019

Bij De Schuilplaats kookt kunnen bewoners in Huis van de wijk De Hoekstee op dinsdag aanschuiven voor een warme maaltijd.

Vanuit familiekerk de Schuilplaats in Hoek van Holland begon Hans Jonas met koken voor mensen die het moeilijk hebben. Sinds 2019 kunnen zij op dinsdag aanschuiven voor een warme maaltijd in Huis van de wijk ‘De Hoekstee’. 

Uit eigen keuken 
In een gesprek met zijn zoon constateerde Hans dat er tamelijk veel armoede is in zijn woonplaats Hoek van Holland. Bij het zoeken naar een oplossing kwamen ze al snel op het uitdelen van maaltijden. In de keuken van zijn oudste zoon bereidde Hans samen met zijn familie het eten. Eerst brachten zij de maaltijden naar de mensen, maar later konden die ook worden opgehaald. “Het project groeide zo hard, dat we soms voor wel dertig mensen eten stonden te maken”, vertelt Hans. Nadat er door gemeente Rotterdam subsidie werd toegekend, is het maaltijdenproject ‘De Schuilplaats Kookt’ verplaatst naar Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’. Hans, zijn vrouw, kinderen en aanhang zetten daar de tafels klaar, bereiden al het eten en doen gezamenlijk de afwas.  

Beetje extra  
Inmiddels schuiven er op dinsdag wel zestig mensen aan om mee te eten in De Hoekstee. Maaltijden kunnen ook worden meegenomen, en bij binnenkomst ligt er fruit klaar. “Als mensen dat meenemen scheelt het ze weer geld. Dat kunnen ze dan weer voor iets anders gebruiken.” Hans is 73 jaar en heeft inmiddels een meer coördinerende rol, waarbij hij wordt geholpen door vrijwilligers. “Als ik eenmaal over dit project begin te vertellen, ben ik ontzettend enthousiast. Het zit in mijn hart en ik wil het bij iedereen promoten. Ik ben niet zo’n prater, maar als het hierover gaat wel.”  

Het dorpse gebeuren 
De innige band met Hoek van Holland heeft Hans door de jaren heen opgebouwd, vertelt hij. “Ik heb mijn hele leven in Overschie gewoond, maar mijn vrouw komt hier vandaan. Eerst dacht ik: daar in dat verre Hoek van Holland, daar ga ik écht niet wonen. Maar na een jaartje in Maassluis besloten we samen toch om naar De Hoek te verhuizen en een gezin te stichten.” Als aanvaller bij de plaatselijke voetbalclub leerde Hans snel veel mensen kennen en vond hij zijn thuis in de gemeenschap. “Ik heb het voornemen om elke dag een halfuurtje te gaan wandelen. Maar dat wordt telkens langer. Als je veel mensen kent, maak je met iedereen een praatje.” Ook merkt Hans op dat er, mede door de metroverbinding met Rotterdam en de komst van nieuwe mensen, veel is veranderd in het dorp. Ondanks de veranderingen blijft voor hem duidelijk waar het in Hoek van Holland om draait. “Dat is de oude dorpskern, die vind ik typisch Hoek van Holland. Het dorpse gevoel hier is nog steeds mijn ding.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoek van Holland
LocatieMercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
ThemaZorgen voor elkaar
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.