De Hillevliet

De Hillevliet

HS0006

De Hillevliet is een broedplek voor cultuur & maatschappij waar mensen, bedrijven en ideeën samenkomen

Grote en kleine ondernemers, creatievelingen en sociale organisaties: bij De Hillevliet vind je ze allemaal onder één dak. 

Verzamelpand voor doeners 
“De Hillevliet is een verzamelpand waar mensen, bedrijven en ideeën samenkomen”, vertelt locatiemanager Solange Frankort. “De Hillevlieters, zoals we de huurders noemen, kiezen we zelf uit. Daarbij letten we scherp op hoe we mensen kunnen koppelen.” Zo wordt er gekeken welke huurders raakvlakken hebben met elkaar, of wie een verbindende rol kan spelen in de wijk. “Er huren veel sociaal maatschappelijke partijen een ruimte bij ons, maar ook creatieve ondernemers en startende talenten.” 

Bijdragen aan een creatieve stad 
Voorheen was De Hillevliet een technische ambachtsschool waar je werd opgeleid tot timmerman of lasser. Sinds de school naar een andere locatie is verhuisd, wordt het pand beheerd door Placebased & Co dat vastgoedprojecten ontwikkelt en zo bijdraagt aan een betaalbare en creatieve stad. Solange heeft bij De Hillevliet een divers takenpakket. Ze helpt mee met het inrichten van de ruimtes, houdt zich bezig met de veiligheid van het pand en organiseert allerlei evenementen, zoals een open huis. “De deuren zijn dan voor iedereen geopend. Je kunt meedoen aan workshops, een kijkje nemen in de studio’s van de kunstenaars, voorstellingen en concerten beleven en vooral: elkaar ontmoeten.” 

Groot en klein 
In De Hillevliet zitten momenteel 25 huurders, waaronder grote partijen als Hogeschool Rotterdam, SKVR en het Huis van de Wijk. Daarnaast vind je er kleine ondernemers als Baruti Perfumes, podcastmakers Roffa Takkies en de organisatie Ik ben Wij die zich inzet voor een inclusieve samenleving. Ook is er een co-working space waar je als startende ondernemer een bureau kunt huren. “Bij het kiezen van nieuwe huurders kijken we naar de diversiteit van wat er al in het pand is en waar tussen partijen mogelijk bruggen kunnen worden gebouwd.” 

Connectie met de wijk 
Solange vindt het belangrijk dat er huurders in het pand zitten die iets beteken voor de buurtbewoners en contacten leggen. De Hillevliet heeft een belangrijke rol in de wijk en veel mensen weten het gebouw al te vinden. Maar het kan altijd beter, vindt Solange. “Ons doel is dat wijkbewoners naar ons pand komen om iets te doen of te leren. We proberen daar heel uitnodigend in te zijn, maar het blijft lastig. We blijven ons best doen en bekijken nu hoe we de entree voor bezoekers laagdrempeliger kunnen maken.” 

Verbinden van culturen 
Solange vindt Hillesluis een culturele wijk en een fijne plek om te werken. “De diversiteit in de wijk is mooi, maar ik vind wel dat de verschillende culturen die er zijn meer mogen overlappen. Nu zijn het kliekjes. Mensen van een bepaalde achtergrond zoeken elkaar op, en dat snap ik ook. Maar het zou tof zijn als meer mensen in de buurt elkaar leren kennen en elkaar versterken. Door een divers programma aan te bieden denk ik dat De Hillevliet hierbij kan helpen. Dat mensen uit verschillende culturen maar met dezelfde interesses elkaar hier vinden.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHillesluis
LocatieHillevliet 90, 3074 KD Rotterdam
ThemaEmanciperen & groeien
Website/Social Mediahttps://dehillevliet.nl/
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.