De Groene Gordel

De Groene Gordel

HV0004

De Groene Gordel is een geweldig natuurgebied van wel tien kilometer lang

De Groene Gordel is een uitgestrekt natuurgebied waar je kunt wandelen, fietsen, sporten en genieten. Elk van de aaneengesloten delen heeft een eigen sfeer: van het Bonairepark en Park de Heerlijkheid tot een groengebied met Schotse hooglanders. Ook zijn er verschillende speeltuinen en speciale uitlaatzones voor honden.  

Pas op voor Schotse hooglanders 
Op een doordeweekse dag kom je in het Oudelandsepark en Bonairepark vooral hondenbezitters tegen. “Ik loop hier drie keer per dag met de honden”, vertelt wijkbewoner Jolande (36 jaar). “Het is vlak bij mijn huis, dus ideaal.” De uitlaatzone is helaas niet goed onderhouden, vindt ze. Er staat veel onkruid en er is geen afscheiding bij de weg. Dat voelt niet veilig met loslopende honden. Ook zouden er meer prullenbakken moeten komen. “In de buurt zit een McDonald’s, dus gaan jongeren hier op de bankjes zitten eten. Gezellig natuurlijk, maar dat zorgt ook voor zwerfafval.” Het stukje met de Schotse hooglanders is leuk, maar daar moet je wel goed opletten. “We liepen er een keer doorheen en hadden niet in de gaten dat er een kalfje bij de koeien was. Opeens kwamen die grote dieren op ons af rennen. Toen moesten we een sprintje trekken, mijn vriend naar links en ik naar rechts. Dat was net iets te spannend”, vertelt ze lachend. 

Even een praatje maken 
“Wij wonen hier om de hoek, dus ik kom hier elke dag met de hond”, vertelt Shelley (33 jaar). “Als je nog een stukje doorloopt dan heb je echt het idee dat je in het bos staat. Je komt hier veel verschillende mensen tegen: ouderen, scholieren en kinderen met hun ouders. Ook wielrenners trouwens, die fietsen vaak erg hard.” Jammer genoeg is Speeltuin Bonaire vaak dicht. Die zou vaker open moeten zijn, vindt ze. “Er staan allemaal mooie speeltoestellen die weinig gebruikt worden, dat is gewoon zonde. Maar misschien zijn er te weinig vrijwilligers om de speeltuin open te houden?” Shelley vindt de Groene Gordel voor veel mensen een fijne wandelroute en een plek om even een praatje te maken. 

Niks meer aan doen 
“Wat ons betreft hoeft hier niets te veranderen, wij genieten van onze wandelrondes”, zeggen Wilma en Piet (beiden 67 jaar). “We wandelen hier geregeld, maar wonen bij het Ruigeplaatbos. Dus daar zijn we ook vaak te vinden. Het is fijn dat er een losloopzone is voor de honden en het is hier lekker groen. Soms zien we roofvogels vliegen, of zwanen in het water. Het is hier prachtig.”  

Dit is mijn achtertuin 
“Vanwege mijn hondje Dobby wilde ik van mijn flat verhuizen naar een huis met een tuin”, vertelt Jerry (48 jaar). “Maar met dit groen zo vlakbij voelt het alsof ik een hele grote achtertuin heb.” In de zomer zit Jerry vaak op de Chill Hill: een plek met een prachtig uitzicht over Hoogvliet. “Jammer alleen dat jongeren de bankjes bekladden en ze proberen te slopen. Daar zouden de boa’s wat mij betreft meer op mogen letten, in plaats van hondenbezitters aan te spreken over het aanlijnen van hun hond.” Los daarvan vindt Jerry het een geweldig stuk groen. “Er komen ook vaak mensen uit andere wijken om te wandelen in het bos. Ik zie mezelf hier niet meer weggaan.” 

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkHoogvliet
LocatieVuurvlinderweg 144 Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://www.rotterdam.nl/groene-gordel-hoogvliet
  • Geplaatst door

Annotaties

Er zijn nog geen annotaties op dit item

Plaats een annotatie

Velden met een zijn verplichte velden.