CultuurWerkplaats Tarwewijk

CultuurWerkplaats Tarwewijk

TW0001

Gebruikers van deze plek bepalen met elkaar een zeer divers sociaal en cultureel programma én zorgen voor de uitvoering

Mix van sociale en culturele activiteiten
CultuurWerkplaats Tarwewijk aan de Cillershoekstraat 1 is een zelforganisatie waarbij de gebruikers van de plek met elkaar het programma bepalen én voor de uitvoering zorgen. Kenmerkend voor het programma is dat het een mix is van zeer diverse sociale en culturele activiteiten. Denk aan exposities, kunstzinnige en creatieve workshops en projecten, buurtontbijten, feesten en administratieve hulp. De bewoners worden bij het runnen van hun gezamenlijke ‘huis’ ondersteund door een aantal culturele ondernemers die zich als vrijwilliger en zzp’er inzetten voor deze plek, waaronder artistiek en zakelijk leider Karin Trenkel.

Ontstaan
CultuurWerkplaats Tarwewijk is voortgekomen uit het initiatief van de inmiddels opgeheven Stichting Zuidzijde. Deze stichting ondersteunde bewoners in Carnisse en Tarwewijk bij het runnen van een gezamenlijke ontmoetingsplek. Karin Trenkel was in die tijd betrokken als projectleider voor deze cultuurwerkplaatsen. Uiteindelijk is de stichting opgeheven en is CultuurWerkplaats Carnisse gesloten. CultuurWerkplaats Tarwewijk bleef bestaan en verhuisde naar het huidige pand: een voormalig schoolgebouw grenzend aan de binnentuin van drie grote flatgebouwen. De totaal verwaarloosde binnentuin is inmiddels opgeknapt en getransformeerd tot een aantrekkelijke recreatieplek die voor iedereen toegankelijk is. Een aantal voorzieningen zijn in de tuin aangebracht zoals zitgelegenheden, moestuinen, een kleine fruitboomgaard, een buitenkeuken, een speelplek, een amfitheater en een jeu-de-boulesbaan.

Werkplaatsen
Wekelijks komen er ongeveer 100 mensen naar deze plek in de wijk. Jaarlijks zijn er 17.000 contactmomenten met ongeveer 500 verschillende bezoekers. Dat houdt in dat mensen vaak terugkomen. Samen met de 25 vrijwilligers en zzp’ers geven de wijkbewoners vorm aan het programma en de 5 verschillende werkplaatsen: een textielwerkplaats, een houtwerkplaats, een taalwerkplaats, een kookwerkplaats en een tuinwerkplaats. Daar worden cursussen en workshops gegeven voor wijkbewoners en iedereen die zin heeft om iets te leren. De deelnemers doen leer-werk ervaring op en kunnen kleinschalig wat bijverdienen. Daarnaast worden de werkplaatsen gebruikt voor het maken van producten die weer worden verkocht. De werkplaatsen vormen de basis voor de sociale onderneming waarmee inkomsten worden gegenereerd.

Uitdagingen
Karin Trenkel: “We zitten hier nu sinds 2016. Ieder jaar is het weer een uitdaging om de begroting rond te krijgen. We hebben natuurlijk vaste lasten voor de huur van dit pand en de kosten voor het team.” Op verschillende manieren verwerft CultuurWerkplaats Tarwewijk haar inkomsten,  bijvoorbeeld door ruimtes te verhuren, producten te verkopen, cursussen aan te bieden, of taken voor de gemeente uit te voeren zoals het aanbieden van een leerpraktijk centrum. 

Samenwerking in Tarwewijk
Karin vindt dat de verschillende organisaties in de wijk elkaar niet als concurrent moeten beschouwen, maar juist moeten samenwerken om een zo rijk mogelijk aanbod voor de wijk te organiseren. Karin: “Daarom proberen we een dubbel aanbod van activiteiten te vermijden en zorgen we dat in de wijk een keten aan activiteiten ontstaat. We werken daarvoor samen met de welzijnsaanbieder, House of Hope, de speeltuinen, basisscholen en de vele bewoners die zich inzetten voor de wijk. Dat is enorm belangrijk.”

Toekomst
CultuurWerkplaats Tarwewijk wil zich de komende tijd richten op het leerpraktijk centrum waarbij de vijf werkplaatsen een belangrijke rol vervullen. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen in de kookwerkplaats horeca ervaring opdoen, ervaren hoe het is om gastvrouw te zijn of leren hoe zij zelf in de catering aan de slag kunnen. Karin is de drijvende kracht achter het voortbestaan van de CultuurWerkplaats. Fijn dat zij er is, maar tegelijkertijd ook een bedreiging. Daar is Karin zich ook van bewust. “Als ik bijvoorbeeld langdurig ziek wordt dan wordt het wel lastig. Toch proberen we een breed team te zijn zodat we dat op kunnen vangen mocht zich dat voordoen.”

CollectieVerhalen
PlaatsRotterdam
WijkTarwewijk
LocatieCillershoekstraat 1 3081 BA Rotterdam
ThemaMooier & beter
Website/Social Mediahttps://cultuurwerkplaatstarwewijk.nl
  • Geplaatst door

Opmerkingen

Er zijn nog geen opmerkingen op dit item

Plaats een opmerking

Velden met een zijn verplichte velden.